*Nettavisen* Nyheter.

Verdens beste studiner tilbys tusenvis for eggceller

Foto: (Scanpix/PA)

Det er ikke lov å kjøpe eggceller, men et firma tilbyr 7.000 kroner. - Fattige studenter utnyttes i «gen-hygiene»-handel, raser kritikere.

14.05.12 15:31

Tusenvis av jenter ved universitetet Cambridge i England, rangert som verdens beste universitet, har de siste ukene blitt tilbudt 750 pund, eller drøyt 7000 kroner etter dagens kurs, for å donere bort egg til en fertilitetsklinikk, skriver Daily Mail.

- Søker en engel

Brosjyrer med en emosjonell bønn om egghjelp ble lagt i studentenes hyller for to uker siden:

«Vi søker en sann engel til å være vår eggdonor», stod det blant annet i brosjyren.

Dette stuntet føyer seg inn debatten om de etiske sidene ved å målrettet søke å få babyer med «supergener», i dette tilfellet genene til noen av verdens skarpeste studenter.

En befruktningsekspert kaller metodene brukt på Cambridge for «uakseptable», da unge jenter ofte ikke er klar over farene ved eggdonasjon.

Risikabelt å være donor

Eggdonorer må ta medikamenter for å framskynde eggproduksjonen, og komplikasjoner kan i verste fall føre til dødsfall, ifølge den britiske avisa.

«Hvis du er medfølende, snill, ved god helse og mellom 18 og 35 år - kan du hjelpe oss? Vi kan ikke se for oss en større gave enn sjansen til å elske et barn» står det videre i brosjyren som ble distribuert på universitetet som har over 18.000 studenter, hvor omtrent halvparten av disse er kvinner.

«Eggmeglere» står bak

Brosjyrene ble produsert av et firma ved navn Altrui, som spesialiserer seg på kjøp og «salg» av egg til par som ønsker barn. Som firmaet selv nevner på sin hjemmeside, er ikke «salg» av egg tillatt i England, men det er tillatt å «kompensere» donoren med 750 pund (7000 kroner).

Firmaet nevner ikke i brosjyren sin at de er profittbaserte, og at det koster egg-kjøpere opp mot 19.000 kroner bare å bli satt i kontakt med en villig donor, dette er før selve det kliniske arbeidet skal utføres og betales for.

Kjøp av egg ikke uproblematisk

I Norge er det ikke mulig å donere egg, mens man for eksempel i USA kan få mer enn 35.000 kroner for å donere egg.

Med innføringen av mulighet for kompensasjon for eggdonasjon i England, spekuleres det i hva konsekvensene kan bli.

- Jeg hadde håpet at dette aldri ville skje her til lands, sier Geeta Nargund, medisinsk direktør ved Create fertilitetsklinikk i London, til Daily Mail.

- Unge studenter er i en finansielt sårbar situasjon, og blir her lokket til å gjøre noe som kan være helsefarlig, sier Nargund.

- Ikke donasjon, men kjøp og salg

- Dette kan ikke kalles eggdonasjon, men heller kjøp og salg av egg, mener Josephine Quintavalle fra interesseorganisasjonen Comment on Reproductive Ethics.

- Det bringer også opp spørsmål om «arvehygiene», som i USA, der donorer blir rekruttert fordi de har høy IQ - skarpere hjerne er lik mer verdi, sier Quintaville.

Altruis grunnlegger, Alison Bagshawe, sier at de har fått tillatelse fra de forskjellige fakultetene til å distribuere brosjyrene, og at to studenter allerede har meldt seg.

Phoebe Pluckrose-Oliver, en 22 år gammel student, sier til Daily Mail at hun vurderte tilbudet, og var inne og kikket på Altruis hjemmesider etter å ha sett brosjyren.

- Pengene spilte ikke en stor rolle for min del, men jeg kan jo se hvordan det kan virke fristende for en student som sliter med lite penger, sier hun.

Hun valgte å sove på valget, og da hun våknet neste morgen, hadde hun bestemt seg for ikke å gjøre det.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.