*Nettavisen* Nyheter.

Verdens farligste dyr

Den er sjeldent større en 15 millimeter og veier nesten ingenting. Likevel dreper den 3000 barn hver dag i Afrika sør for Sahara.

25.04.07 16:32

Anopheles. Malariamyggen. 400 forskjellige arter. Verdens dødeligste insekt dreper et barn hver 30 sekund kun i Afrika. Pris for malariavaksinen i Europa og USA: under 15 kroner per dose. Pris for malariavaksinen i Sør Amerika, Afrika og Asia: 60-120 kroner. Pris for myggnett i Afrika: 60 kroner.

Malariaproblematikken er ikke lett å forstå. Men sykdommen kan forhindres.

- Det er tragisk når vi vet at et myggnett som beskytter barna koster under 10 dollar. Hvert år dør en million mennesker av malaria, sier Kjersti Fløgstad, generalsekretær i UNICEF Norge.

Store effekter
I tillegg kommer de andre effektene: Høy sykefravær og for høye helseutgifter i fattige land.

- Malaria holder arbeiderne borte fra fabrikken, lærerne borte fra skolene og forsinker alle typer utviklingsprosjekt fra veibygging til moderne teknologiutvikling, fortsetter Kjersti Fløgstad.

De fleste i Afrika Sør for Sahara mangler både medisin og beskyttelse. Kun 27 prosent av barn med feber i det øst og sørlige Afrika får behandling mot malaria. Bare 11 prosent av barna i øst- og sørlige Afrika sover under myggnett, bare fem prosent sover under nett som er behandlet med langvarig innsektsdrepende midler.

20 millioner myggnett
Sammen med andre hjelpeorganisasjoner har UNICEF startet en global kampanje for å engasjere folk til å bidra til kampen mot malaria. Distribusjon av myggnett er ett av tilkanene. I Etiopia har antallet myggnett økt fra 1,8 millioner til 8 millioner på to år.

UNICEF alene kjøpte inn 20 millioner myggnett i fjor. Disse er nett som er behandlet med insektsdrepende midler slik at de ikke har en langtidseffekt.

25. April er Afrikas dag mot malaria.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.