*Nettavisen* Nyheter.

Verdens farligste nabolag

Foto: Karim Kadim/AP/Scanpix

Dette er Sadr-byen i Bagdad, verdens dødeligste nabolag. Pek på kameraene i bildet for å få mer informasjon.

23.05.08 12:23

Hundrevis av mennesker er drept i bydelen i løpet av to måneder. Tirsdag gikk tusenvis av regjeringsoldater inn i området, etter at en våpenhvile ble undertegnet.

Militsoldater fra Mahdi-hæren, styrt av den mektige predikanten Muqtada al-Sadr, har gått med på å legge ned våpnen, men ikke å gi dem fra seg. Irakiske soldater patruljerer nå gatene mens amerikanske styrker holder seg på avstand. Det er høyst usikkert om våpenhvilen kan holde.

Rull musepekeren over kartet for å se bilder fra Sadr City.Klikk her for å se en større versjon av kartet.

By for gjestearbeidere
Sadr-byen ligger et par kilometer fra den sikrede Grønne sonen, som huser den irakiske regjeringen og den amerikanske ambassaden. Byen har 2,5 millioner innbyggere, og dekker et område på 20 kvadratkilometer. Bydelen ble etablert på 1950-tallet for å ta imot arbeidere som kom inn til Bagdad fra Iraks provinser.

Den var tidligere kjent som Saddam City. Bydelen bærer nå navnet til stor-ayatollah Mohammed Sadiq al-Sadr, som ble drept av Saddam Hussein i 1999.

Matmangel
Nå er det sønnen Moqtada al-Sadr og hans mektige Mahdi-hær som styrer. Bydelen er blitt en verkebyll for USA og den irakiske regjeringen. Militsen styrer all tilførsel av drivstoff og matolje inn til byen.

Siden kampene begynte i slutten av mars er minst 235 sivile drept, ifølge FN og Iraqi Body Count. Røde Kors slo alarm for flere uker siden og advarte mot matmangel, etter at Jamila Market (se kartet) ble brent.

Det førte til en mangedobling av matprisene i byen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ifølge FN er vannforsyningen i området ødelagt etter at tunge militære kjøretøy har ødelagt ledningsnettet, slik at kloakken har blandet seg med drikkevannet. Det er altfor farlig å reparere ledningsnettet, og FNs barnefond Unicef jobber på spreng med å få levert ut flaskevann til den lidende befolkningen.

Geriljakrig
Amerikanske soldater holder seg i utkanten av byen. De smale gatene er perfekte for urban geriljakrig, og tungt militært utstyr klarer ikke navigere gjennom smugene. Det fører til flere nålestikkangrep, som igjen får fatale følger for sivilbefolkningen.

Sadr-byen er nå bortimot fullstendig isolert, og på mange måter et symbol på alt som har gått galt i Irak.

Irakiske myndigheter har ingen innflytelse i området, og militsledere bestemmer over lov og orden. Mektige Moqtada al-Sadr har lenge vekslet mellom å være amerikanernes verste fiende i Irak og å være en forhandlingspartner.

Men 26. mars i år bestemte USA seg for å «frigjøre» Sadr-byen for militskontroll.

Amerikanske styrker inntok hovedgatene i byen, der de ble angrepet av snikskyttere og håndholdte rakettkastere fra bygningene rundt gatene. Irakiske styrker ble plassert i front, for å ta seg av nærkamper i de tette gatene.

Ubemannede amerikanske fly har kretset over bydelen, og bombet bygninger. Søndag førte bombingen til at Sadr-sykehuset ble skadet.

Fem amerikanske soldater har mistet livet den siste måneden.

Isolert
Kampene har gjort det umulig for mange å forlate hjemmene sine, og innbyggerne er fullstendig avhengig av leveranser utenfra.

- Livet utenfor Sadr-byen er normalt, men ikke inne i Sadr-byen der vi ser daglige trefninger og luftangrep, sier Sabah Mohammed Jassim, til nyhetsbyrået AP.

Foreløpig har resultatene vært skuffende for amerikanerne.

Flere titalls sjia-muslimske soldater har desertert fra regjeringshæren. Enda flere har nektet å slåss. Soldater har blitt oppringt av opprørerne på mobiltelefonene sine, og flere opprørslederne har infiltrert regjeringsstyrkene i stor grad.

De som har mulighet, vurderer å flytte fra byen.

- De væpnede mennene som er overalt skremmer og bekymrer meg hver gang jeg forlater huset mitt. Jeg kan ikke forhindre at barna min hører store smell og eksplosjoner, sier Umm Sadiq.

Kampene har ført til at mange har mistet troen både på Mahdi-hæren og regjeringsstykrne.

- Folk er misfornøyde både med Mahdi-hæren og regjeringen, sier Umm Sadiq til nyhetsbyrået AP.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag