Verdens første malariavaksine får grønt lys

Verdens første malariavaksine ble fredag godkjent av europeiske legemiddelmyndigheter. Håpet er at vaksinen kan beskytte flere millioner afrikanske barn mot den dødelige sykdommen.

Vaksinen kan trygt og effektivt brukes på babyer i Afrika, mener det europeiske legemiddeltilsynet EMA. Det til tross for at vaksinen har hatt blandede resultater i studier som omfatter over 15.000 barn i sju afrikanske land.

Legemiddelet, som har navnet RTS, S eller Mosquirix, er utviklet av den britiske legemiddelgiganten GlaxoSmithKline (GSK) i samarbeid med PATH Malaria Vaccine Initiative.

Rundt 200 millioner mennesker blir hvert år smittet av malaria. Nesten 600.000 mennesker døde av sykdommen i 2013, de aller fleste var små barn under fem år i Afrika sør for Sahara.

Drøm

Vaksinen er den første EMA-godkjente vaksinen mot en parasittsykdom for mennesker, og kan i beste fall bidra til å forhindre millioner av malariadødsfall.

– Dette er et enormt viktig øyeblikk. Jeg har jobbet med denne vaksinen i 30 år, og nå har drømmen gått i oppfyllelse, sier Ripley Ballou, forskningssjef for GSKs vaksiner, til BBC.

Vaksinen må imidlertid gjennom flere hindre før den kan tas i bruk i Afrika.

Ikke profitt

EMA har godkjent vaksinen og anbefalt at den tas i bruk på babyer i Afrika som står i fare for å få den myggbårne sykdommen. Nå skal Verdens helseorganisasjon WHO vurdere vaksinen, som også er delfinansiert av Bill & Melinda Gates Foundation.

WHO har lovet å komme med en veiledning om hvor og når Mosquirix skal brukes innen året er omme.

GSK har ennå ikke avslørt noen prislapp på Mosquirix, men har lovt at det ikke skal tjene penger på den.

Vaksinen er blitt utviklet spesielt for å bekjempe malaria blant barn i Afrika, og kommer ikke til å bli gitt til turister eller andre reisende.

Fakta

Fakta om malaria

Forbehold

Håpet om at Mosquirix kunne bidra til å utslette malaria ble dempet da resultatene av en studie i 2011 og 2012 viste en reduksjon i malariatilfeller på bare 27 prosent hos seks til tolv uker gamle babyer. For barn i alderen 5 til 17 måneder reduserte vaksinen malariatilfellene med 46 prosent.

Vaksinens virkning ble imidlertid svekket over tid, og en påfylling når barnet var 20 måneder, var helt nødvendig.

EMA anbefaler likevel at legemiddelet bør brukes på babyer i alle aldersgrupper som er omfattet av forsøkene – altså fra seks uker til 17 måneder.

Uro

Noen malariaeksperter er bekymret for at kompleksiteten og de potensielle kostnadene ved å ta i bruk denne første vaksinen, vil gjøre den mindre attraktiv når den bare kan tilby en delvis beskyttelse mot malaria.

– Timingen, varighet og utfallet av noen av de kritiske stegene mot en mulig iverksettelse av vaksinering i afrikanske land, er ennå ikke kjent, sier PATHs visepresident for produktutvikling, David Kaslow.

Samarbeidspartneren GSK deler overhodet ikke bekymringen.

– Vaksinens kraft, når den omregnes til sykdomstilfeller og dødsfall som avverges, er rett og slett enorm, mener Joe Cohen, forskeren som har ledet utviklingen av Mosquirix i legemiddelgiganten siden 1987.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag