RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Verdens første fotballstøvler

Sist oppdatert:
Han drakk, la ned damer og kastet rundt seg med penger. Ingen overraskelse at kong Henrik VIII var fotballspiller. Og han eide trolig verdens første fotballstøvler.

Kong Henrik VIII, som regjerte England fra 1509 til 1547, hadde en utstrakt pasjon for klær, smykker og ikke minst sko som ville fått damene i Sex og Singelliv til å fremstå som beskjedne landsbyjenter.

Kongen bestilte gjerne 20 – 30 par i slengen, og en del av garderoben hans ville utvilsomt fått de glamorøse konene til dagens fotballstjerner til å fremstå som heller enkle i klesveien.

Spesiallaget
Fotball på 1500-tallet svært annerledes enn slik vi kjenner den i dag. Lagene kunne bestå av flere hundre mennesker, som forsøkte å sparke en oppblåst griseblære fra landsby til landsby, helt uten spilleregler.

Beviset på at monarken spilte det som på denne tiden ble beskrevet som «en ekstremt voldelig og rå sport» er nylig oppdaget av en akademiker ved Southampton-universitetet.

Tekstilekspert Maria Hayward har funnet det som kan være verdens aller første par støvler spesiallaget for å spille fotball med, melder BBC.

Dyrere og mer solide
Støvlene, som kostet fire shilling (om lag 1250 kroner), var på kleslageret da Henrik VIII døde.

På en liste med kongens 17.000 gjenstander og klær, ble støvlene som den forfengelige monarken hadde fått spesiallaget funnet. Dr Hayward sier at måten støvlene var avmerket på i listen er «virkelig uvanlig» og hun tror derfor at det må ha vært noe ekstra med dem.

Fotballstøvlene var nemlig dyrere enn andre sko kongen brukte til andre sportslige aktiviteter, derfor tror dr Hayward at de var tyngre og laget av sterkere lær.

Kobling til Spania
Selv om det er lite trolig at kongens fotballstøvler var like fancy og med logo fra en kommersiell sponsor, så hadde de sannsynligvis forbindelse til Spania, ettersom det beste kvalitetsskinnet på denne tiden kom fra landet som David Beckham nå spiller for.

Dessverre har ikke fotballstøvlene overlevd tidens tann - og det er derfor umulig å være hundre prosent sikker - men det er altså mye som tyder på at de var verdens aller første fotballstøvler.

Kong Henrik VIII er forøvrig berømt for sine mørke sider som ektemann. Her kan du lese om de seks kvinnene han var ektet til . Flere av dem døde mens de var gift med playboy-kongen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere