*Nettavisen* Nyheter.

Verdens mest absurde søksmål

Og, ja, de er amerikanske.

30.12.06 14:11

(iBergen.no) Til tross for at det amerikanske samfunn skryter - til tider svært høylydt - om sin ubegrensede frihet, viser det seg at den samme friheten kan bli et åger av en eitel.

For det er nemlig penger å tjene på andres frihetsutfoldelse, enten de vil eller ikke. Det har både sleske amerikanske advokater og deres, om mulig, enda mer tvilsomme klienter oppdaget for lengst. En riktig så skamløs saksøker kan med litt innsatsvilje få tilkjent flere millioner dollar i erstatning for de mest vanvittige ting.

Da den 79 år gamle Stella Liebeck i 1992 gikk hen og vant et gigantsøksmål mot McDonalds for å ha skoldet seg på kaffen deres, var bunnen nådd for mange. Mens Liebeck sopte inn sine 2,9 millioner dollar, grunnla en opprørt Randy Cassingham den lite ærefulle prisen «Stella Awards», som siden er blitt utdelt årlig til de mest avsindige søksmålene i USA.

Over nyttår offentliggjøres årets vinnere. I mellomtiden kan vi hygge oss med topplisten fra 2005:

Plass nummer 7: Bob Dougherty.

I ren indignasjon gikk Bob Dougherty til søksmål mot butikken Home Depot i Louisville, Colorado, etter å ha blitt klistret fast til toalettsetet deres under et dobesøk. En ukjent rampunge hadde vært raus med limen, noe Dougherty innrømmet ikke kunne klandres butikken. Men da Home Depot tilbød sin uheldige kunde 2000 dollar som plaster på såret, kneiset han hodet mens han fnøs fram et krav på hele tre millioner dollar. Butikkens sjenerøse tilbud ble av Dougherty betegnet som «en fornærmelse».

Plass nummer 6: Barbara Connors.

Den aldrende kvinnen var nær ved å omkomme da hennes 70 år gamle svigersønn kjørte bilen de satte i utfor veien og havnet i Connecticut River. Mens bilen sank stadig lenger under vann, styrtet redningsmannskaper til. Froskemenn kastet seg ut i en heltmodig redningsaksjon og fikk både sjåføren og svigermor opp til overflaten. Men surstoffmangelen gjorde at Connors pådro seg hjerneskade i nesten-drukningen. Og det var nettopp denne hjerneskaden som gjorde at kvinnen bestemte seg for å saksøke redningsmennene som reddet henne fra den sikre død.

Plass nummer 5: Michelle Knepper.

Knepper brukte telefonkatalogen i Vancouver, Washington da hun ville finne en lege til å utføre fettsuging på henne. Og selv om legen bare var en hudlege, valgte den forfengelige kvinnen likevel å gjennomføre operasjonen. Ikke overraskende for de fleste kom det etterfølgende komplikasjoner. For Knepper, derimot, var det svært uventet. - Jeg ville aldri ha valgt denne legen dersom jeg visste at han ikke var offentlig godkjent for denne typen operasjoner, klaget hun og saksøkte.... teleselskapet, som ikke informerte om legens begrensninger i telefonkatalogens annonse. Utrolig nok vant hun og innkasserte 1,2 millioner dollar pluss 375.000 dollar til ektemannen for «tap av ekteskapelige goder og selskap».

Plass nummer 4: Rhonda Nichols.

Den fuglehatende kvinnen hevder ville fugler «overfalte» henne utenfor en interiørbutikk i Fairview Heights, Illinois. Resultatet ble blodige hodeskader.... og et saftig søksmål mot butikken. Selv om angrepet skjedde utenfor butikken, mente hun likevel at butikken måtte stilles til ansvar for å tillate at ville fugler flyr fritt rundt i luften. Butikken fikk vite om kvinnens lidelser gjennom søksmålet, der hun krevde «minst 100.000 dollar» for skadene. Saken ble raskt kastet ut av retten i januar 2006.

Plass nummer 3: Barnard Lorence.

Den stakkars mannen synes det var så stressende og unødig belastende å måtte betale gebyr for å ha overtrukket kontoen, at han sporenstreks gikk til søksmål mot banken og dens uhørte metoder. Begrunnelsen var «stress, smerter og tap av søvn over gebyret.» Lorence klinte til med et 2 millioner dollars-søksmål, fordi han fryktet et lavere krav bare ville oppfattes som en smekk over fingrene.

Plass nummer 2: Wanita Young.

To tenåringer i Youngs nabolag bestemte seg for å overraske naboene med hjemmebakte småkaker. For å kunne være anonyme, pakket de kakene i esker og satte dem fra seg på trappene rundt i gaten. Men da de snek seg opp på Youngs trappe, skremte de vettet av den eldre kvinnen. Full av anger forsøkte tenåringene å beklage til kvinnen i et håndskrevet brev, men Young svarte med å saksøke dem for den grusomme opplevelsen og krevde 3000 dollar. I retten ble hun tilkjent 900 dollar, noe som fikk henne til å gå offentlig ut og refse rettssystemet. Samtidig uttrykte hun vantro over at hele befolkningen hjemme i Durango, Colorado så ut til å ha lagt henne for hat.

Og vinneren av Stella Award 2005 (trommevirvel): Christopher Roller.

Den ivrige TV-titteren Christopher Roller var som besatt av profesjonelle tryllekunstnere og hadde lenge forundret seg over deres tilsynelatende magi. Til slutt saksøkte han illusjonistene David Blaine og David Copperfield. I kravet fikk de verdensberømte tryllekunstnerne valget: enten avsløre de ekstremt hemmelige trylletriksene sine til Roller, eller å betale ham ti prosent av inntekten deres, noe som beløp seg tili 50 millioner dollar for Copperfields del og to millioner dollar for Blaine. Årsak? Roller mente magikerne opphevet naturlovene og måtte derfor benytte en slags guddommelig kraft. Og ettersom Roller påstår å være gud, hadde de to tryllekunstnerne åpenbart stjålet kraften fra ham.

Les flere nyheter på iBergen.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.