RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Verdens mest forurensede steder

Sist oppdatert:
Denne uken legges en dyster FN-rapport om klima-endringer frem. Her er listen over steder du neppe bør legge ferien til.

Mandag kom klimaforskere fra hele verden sammen i Paris for å avslutte arbeidet med den omfattende rapporten om klimaendringer.

58 cm
Det legges ikke skjul på at klimaendringene er menneskeskapte. Temperaturene kommer til å stige med flere grader, pol-isen smelter, havnivået stiger og legger store landområder under vann. Innen 2100 vil havet trolig ha steget med mellom 13 og 58 centimeter. I Indonesia kan det legge 2000 øyer under vann innen 2030.

Likevel er ikke forskerne riktig så negative som i 2001, da forrige rapport ble utarbeidet. Panelet av forskere får uansett kritikk. Enkelte mener de ikke har tatt smeltingen av pol-isen med i sine beregninger. Andre mener panelet er i overkant negative.

Verdens verste
Uansett er det på det rene at kraftig forurensing allerede har gjort store og uopprettelige skader på planeten vår.

Blacksmith-instituttet i New York har laget en liste over verdens mest forurensede steder. Instituttet har ikke rangert dem, fordi fullstendig informasjon fra helsemyndighetene i flere av de aktuelle landene mangler:

Her er listen:
Tsjernobyl, Ukraina: Åstedet for verdens verste kjernekraft-ulykke i 1986. 5,5 millioner mennesker i faresonen.

Dzerzhinsk, Russland: By 400 kilometer øst for Moskva med tung kjemisk våpenindustri siden 1941. Det produseres blant annet sennepsgass i byen. 300.000 mennesker i faresonen.

Haina, Den dominikanske republikk: 85.000 personer er trolig blyforgiftet. Årsaken er aktiviteten ved en fabrikk som drev resirkulering av bilbatterier. 85.000 mennesker i faresonen.

Kabwe, Zambia: Zambias nest største by, ligger i det såkalte kobberbeltet. Store forekomster av bly ble funnet i 1902, og utvinning startet. 250.000 mennesker i faresonen.

La Oroya, Peru: Gruveby der befolkningen i årevis har vært utsatt for giftige utslipp. 35.000 mennesker i faresonen.

Linfen, Kina: Ligger i det som omtales som hjertet av Kinas voksende kullindustri. 200.000 mennesker i faresonen.

Mailuu-Suu, Kirgisistan: Det gamle Sovjetunionen utvant uran her, og atomavfall har i en årrekke ført til at befolkningen er utsatt for farlig stråling. 23.000 mennesker direkte utsatt for stråling. Millioner kan være i faresonen.

Norilsk, Russland: Industriby i Sibir som ble grunnlagt i 1935. Utstrakt bruk av slavearbeid, i dag en by med smelteverk for tungmetaller. Byen kalles «der snøen er svart», på grunn av omfattende luftforurensing. 134.000 mennesker i faresonen.

Ranipet, India: Industrien i byen forurenser grunnvannet og utgjør også en risiko for nabobyer. 3.5 millioner mennesker i faresonen.

Rudnaya Pristan, Russland: Sterkt forurenset av byens blyutvinning og smelteverk. 90.000 mennesker i faresonen.

Først fredag legges IPCC-rapporten frem i Norge. Panelet ble opprettet i 1988 og legger hvert femte-sjette år frem en rapport om klodens helsetilstand.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere