RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Verdens nyeste demokrati

Foto: Scanpix/AFP
Sist oppdatert:
Kongen ville ikke være eneveldig lenger.

Mandag går Bhutans velgere til urnene i landets første parlamentsvalg. Med det fullfører de landets fredelige overgang fra absolutistisk monarki til konstitusjonelt monarki.

Gatene i hovedstaden Thimpu har vært tomme og butikkene stengt mens tusenvis av mennesker har dratt til sine fjerntliggende hjembyer for å stemme. To helikoptre som eies av det indiske luftforsvaret har dumpet retningslinjer for stemmegivningen i fjellregionene. Det nødvendige utstyret for å avholde valg er fraktet med muldyr og hester til de ulike stemmelokalene.

To partier
To partier konkurrerer om de 47 setene i nasjonalforsamlingen: Folkets demokratiske parti (PDP) og Bhutans harmoniparti (DPT). De to partiene har svært like programmer. Begge lover å bekjempe fattigdom og forbedre infrastrukturen i landet.

Begge partiene er ledet av to tidligere statsministere. Lederen for PDP er Sangay Ngedup, bror av kongens fire hustruer, som alle er søstre med hverandre.

DPT er ledet av Jigmi Thinley. Han har ingen forbindelser med kongefamilien og har framstilt sitt parti som mer representativt for vanlige bhutanere.

Parlamentet har også et overhus, som ble valgt inn i desember.

Skeptisk
Bhutan har forberedt seg på demokrati siden den forrige monarken, Jigme Singye Wangchuck bestemte seg for å overlate makten til et valgt parlament, til tross for at mange av innbyggerne sa de var fornøyde med monarkiet.

- Kongen er som Buddha, sier 42 år gamle Wangmo, som selger ris ved et marked i landsbyen Khuruthang. -Han har ført med seg stor utvikling, og under kongen har vi levd fredelig i mange år. Jeg vet ikke hva demokratiet skal hjelpe for, sier hun.

Den sittende monarken er hans 28 år gamle sønn, Kong Jigme Khesar Namgyal Wangchuck, som forblir statsoverhode og trolig vil beholde en del innflytelse.

- Jeg tror demokrati vil bli et gode, sier den 42 år gamle forretningsmannen Kinley Penjour til Reuters. - Hvis du gikk til en minister med et problem før - vel, det er alltid noe korrupsjon, også i Bhutan, ellers ville han ta en avgjørelse etter humøret. Nå kan vi velge de beste kandidatene, sier han.

Den totale lykke
Monarkiets popularitet i Bhutan kommer av kongens vektlegging av det de kaller «nasjonens totale lykke», en tanke om at økonomisk vekst bør balanseres med respekt for tradisjoner og for miljøet.


I 2006 ble landet rangert som verdens åttende lykkeligste land.

Størstedelen av befolkningen mener dette skyldes monarkiet.

Utfordringer
På 1960-tallet var Bhutan et føydalt rike uten veier og med praktisk talt ingen skoler eller sykehus. I dag er utdannelse og helsetilbud gratis og utbredt. De fleste landsbyene har tilgang til trygt drikkevann og strøm. Gjennomsnittlig levealder har økt fra under 40 til 66 år, ifølge Reuters.

Men Bhutan har også sine problemer, skriver BBC. En femtedel av befolkningen lever under fattigdomsgrensen, og arbeidsledigheten blant ungdom har økt sterkt i løpet av de siste årene.

Landet har en betydelig nepalsk befolkningsdel. Spenningsforholdet mellom de to befolkningsgruppene har ifølge Caplex vært tiltakende på grunn av et påbud om å bruke bhutansk språk og klesdrakt i landet.

Over 1.000 etniske nepalesere ble tvunget til å forlate Bhutan tidlig på 1990-tallet, da regjeringen innførte strenge regler for borgerskap. Flyktningene bor nå i Nepal, og mange krever å få vende tilbake til Bhutan.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere