*Nettavisen* Nyheter.

Verdens største fly landet

Foto: AFP PHOTO/CARL DE SOUZA

Verdens største passasjerfly er like bredt som en fotballbane. Torsdag landet det for første gang i London. Se video.

19.05.06 14:13

Tusenvis av tilskuere samlet seg på Heathrow flyplass i London da det gigantiske flyet landet i Storbritannia for første gang.

Det toetasjes flyet, Airbus A380, kostet 200 millioner pund å lage, og landet på Heathrow etter en testflygning på flyshow i Berlin. Flyet vil bli tatt i bruk for passasjerer mot slutten av 2006.

Se gratis videoklipp på web-tv her

Revolusjonerende
Flyet har et vingespenn som er like bredt som en fotballbane, og like langt som om sju London-busser stod i kø etter hverandre. Hele 555 passasjerer kan sitte i den 73 meter lange og 24,1 meter høye jumbojeten.

En nettside for BAA Heatrhow Airport beskriver flyet som den største revolusjonen i flytrafikken siden Boeing 747 ble innført i 1970-årene. Airbus A380 har 35 prosent større kapasitet enn en 747.

- Dette er i sannhet en monumental dag for flyhistorien, sa administrerende direktør ved Heathrow, Tony Douglas til BBC.

Fra Singapore til Europa
Singapore Airlines blir det første flyselskapet i verden som tar i bruk A380 for å frakte passasjerer. Heathrow flyplass vil være en av flyplassene hvor gigantflyet vil lande.

BAA Airports har brukt 450 millioner pund for å forberede Heathrow flyplass for A380-flyets landing.

Ideen om å bygge A380 begynte i 1988 ved et møte for Airbus Industries hovedkvarter i Toulouse i Frankrike. Airbus antok at den eneste måten å utfordre 747s markedsdominans på var å lage større fly.

Utviklingen av flyet ble satt i høygir i 1990-årene, da flytrafikken økte intenst og da Boeing fortsatte suksessen med 747.

Bra eller dårlig for miljøet?
Fordelene med flyet er at det skal være mer effektivt og mer skånsomt for miljøet. Forurensingen skal være mindre per passasjer.

- Forbruket av drivstoff er lavere per sete, og det gir mindre lyd og mindre forurensende gasser enn eldre fly, sier David Gamper ved det Airports Council International. Flyplasser skal lettere kunne ta hånd om passasjerer, påstår han.

Men miljøaktivister sier at dette er misvisende. Tilhenger av Friends of the Earth, Richard Dyer, var enig i at det er behov for renere fly, men at dette ikke er løsningen på klimaproblemet.

- Alle fordelene som oppnås ved å bygge flere effektive fly vil bli forsvinne ved den hurtige veksten i flytrafikk, mener Dyer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.