*Nettavisen* Nyheter.

Verdens største rutejetfly letter

Den har et vingespenn på 79,8 meter og tar 555 passasjerer. Luftens gigant, Airbus A 380, skal prøve vingene for første gang onsdag. Se bildene av det enorme flyet.

27.04.05 08:22

Jetflyet med skjønnhetssalonger, shoppingsenter og barer om bord, står klar til avgang dagen før dagen. Hvis været holder seg, vil Airbus-flyet rulle ut fra hangaren den er bygget og ta av fra flyplassen i Toulouse i Frankrike onsdag formiddag. Så sant været ikke blir dårlig.

Se gratis video her

Komplisert konstruksjon
51.000 personer har vært sysselsatt med konstruksjonen og byggingen av verdens største fly og kanskje det mest risikable byggeprosjektet i historien. Å bygge den største flyvingen, den lengste flyhalen, det mest stabile landingsutstyret og de sterkeste motorene har vært en gigantisk utfordring - alle deler har enorme dimensjoner.

11.000 arbeidere jobber under hardt tidspress på en fabrikk i Toulouse med å sette sammen flydelene. Flykroppen består av deler fra hele verden: kroppen, vingene, roret og motorene kommer fra Madrid, Wales, Hamburg, Linkjöping samt en mengde andre steder. Det er Saab Aerospace som har bygget delene til vingene og Volvo Aero som har laget deler til motorene.

Kostbart
Airbus A 380 har kostet nær 30 milliarder euro å utvikle, og har en salgspris på 1,8 milliarder.

De store flyene vil ifølge Airbus møte etterspørselen fra flyselskapene for å fly flere passasjerer uten å måtte øke antall avganger. Med en økning i passasjertrafikken på 5 prosent årlig, regner Airbus med at flyene vil nå opptil 33.400 flygninger daglig fra rundt 200 flyplasser i hele verden.

Til nå har Airbus fått 139 ordre på A 380 fra 13 kunder, deriblant fra Emiratene som har bestilt 43 fly.

Klikk på bildet for å forstørre.

Du kan se hvordan verdens største jetfly ble bygget i to programmer på Discovery Channel, 8. mai.

Singapore-London
Singapore Airlines blir de første til å få det nye flyet.

Dobbeltdekkeren Airbus A380 skal etter planen fly sin første kommersielle tur mellom Singapore og London neste år. 555 passasjerer skal nyte luksusen om bord, i et fly som gjør 1.300 mil av gangen. I praksis kan den fly mellom all verdens storflyplasser uten mellomlanding. Og en kan ringe med mobiltelefon om bord.

Flyfakta:

Lengde: 73 meter
Spennvidde: 79,8 meter
Høyde: 24,1 meter
Vekt: lastet 560 tonn
Marsjfart: 970 km/t
Antall passasjerer: 555
Pris: 1,8 milliarder kroner

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.