Gå til sidens hovedinnhold

Verdens verste flyulykker

Nærmere 13.000 personer er drept i flyulykker siden registreringen startet i 1943.

Over 200 mennesker døde tirsdag kveld i Brasils verste flyulykke noen sinne. En Airbus A320 krasjet inn i en hangar like etter landing på flyplassen Congonhas.

Både passasjerene om bord i flyet og mennesker på bakken mistet livet. Ifølge Sky News har minst 200 mennesker mistet livet i den katastrofale flyulykken.

Amerikanske Aviation Safety Network har hittil i år registrert 68 flyulykker ove hele verden. Det har kostet i overkant av 565 menneskeliv.

Disse er noen av de verste flyulykkene i forhold til antall døde.

27. Mars 1977: Kaoset brøt ut klokken 12.30 da en bombe eksploderte på flyplassen Los Rodeos i Tenerife. Flyplassen ble stengt og mange fly på vei til landing ble omdirigert til Tenerife. Tre timer senere åpner flyplassen på nytt. Men ikke alle rullebanene var klare til å verken ta i mot eller tillate nye avganger. En misforståelse i kommunikasjonen med flygelederne gjorde at et KLM-fly kolliderte i høy hastighet rett inn i et PanAm-fly. 583 døde etter ulykken.

12. August 1985: 520 personer døde kort tid etter et fly fra Japan Airlines tok av på Tokyo-Haneda på vei til Osaka. Flyet hadde vært i reparasjon syv år tidligere på grunn av mindre skader på skroget under halen. Flyet spant rundt i lufta før det falt på bakken og tok fyr. Ingen overlevde ulykken.

3. Juli 1988: 290 mennesker døde da et Airbus fra Iran Air ble truffet at to raketter skutt av krigsskipet USS Vincennes. Passasjerflyet ble forvekslet med et krigsfly. Flyet mistet halen og falt i det indiske havet.

17. Juli 1996: Klokken 20:07 lettet et Boeing 747 fra selskapet Trans World Airlines (TWA) fra New York på vei til Paris. En rekke forsinkelser og mistenkelig bagasje gjorde at flyet måtte stå og vente i flere timer med luftanlegget på. Det forårsaket trolig en elektrisk feil som gjorde at en bensintank tok fyr og eksploderte. Vraket falt i Atlanterhavet. 230 mennesker døde momentant.

12. November 1996: Et Boeing 747 fra flyselskapet Air Kasakhstan tok av i den i byen Chimkent og satt kurs mot Delhi. I Delhi lettet et fly fra Arabian Airlines på vei til Dhahran. Da flyene passerte den indiske byen Charki Dadri gikk Kasakhstan ned i høyden uten tillatelse, til tross for at mannskapet ble advart om at et annet fly befante seg i nærheten. Begge fly kolliderte. Ulykket ble betegnet som en menneskefeil. 349 personer mistet livet i eksplosjonen.

12. November 2001: Dårlig vær og tekniske feil gjorde at et Airbus fra American Airlines med 260 personer falt i et boligområdet i Belle Harbor, New York, i USA.

25. Mai 2002: 225 personer falt døde trolig momentant da et Boeing 7147 fra China Airlines gikk i oppløsning i lufta 13 minutter etter avgang i Taiwan. Årsaken til ulykken er ennå ikke avklart.

16. August 2005: 160 personer døde i nærheten av Machiques, Venezuela, da motorene til et fly fra selskapet West Caribbean Airways tok fyr og forårsaket flyets falt. Flyet var på vei til de karibiske øyene.

Kilde: Aviation Safety Network

Reklame

Cyber Monday: Milrab har fylt på med nye salgsvarer