*Nettavisen* Nyheter.

Verdens villeste rotur

16.000 kilometer på åpent hav skremmer ikke. Ralph Tuijn krysser Stillehavet på det bredeste, alene og uten etterforsyninger.

Ekstreme turer er det etter hvert gått inflasjon i. Skal en tur få oppmerksomhet i dag, må det være noe helt for seg selv.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Zeeman Ocean Challenge

Selv setter nederlenderen Ralph Tuijn roturen sin i perspektiv på denne måten:

«Mer enn 2000 mennesker har besteget Mount Everest. Drøyt 200 mennesker har krysset et hav. Bare ni mennesker har rodd over Stillehavet. Ingen har greid det helt uten etterforsyninger.»

16.000 kilometer
Men det skal altså Ralph greie. Treningsgrunnlaget skorter det neppe på, for sammen med broren Michael varmet han opp med å ro over Atlanterhavet. Den turen var på rundt 5000 kilometer.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Zeeman Ocean Challenge

Men Stillehavet skal han takle helt alene. Ruta er rundt 16.000 kilometer lang, fra Peru til Brisbane i Australia. Turen er beregnet å ta mellom sju og ni måneder.

Tuijn la fra kai 16. mars, og nå har han rundt 11.200 kilometer igjen før han kan legge inn årene.

Båten har ingen motor og intet seil. Kun Tuijns egne krefter sørger for framdriften.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Zeeman Ocean Challenge

Tilbakelagt strekning per dag har variert kraftig, med 94 kilometer som foreløpig rekord. Andre dager, når vind og strøm har stått imot, har det knapt nok gått framover.

Tung last
Å ro i flere måneder uten nye forsyninger betyr at båten er tungt lastet. Båten er 7,2 meter lang og 1,9 meter bred, og tomvekten er på ca. 400 kg. Med proviant og nødvendig utstyr var den imidlertid 1100 kg tung da turen startet. Båten er blant annet utstyrt med ei lita vindmølle som forsyner batteriet med strøm.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Zeemann Ocean Challenge

Ralph Tuijn skriver dagbok på nettet, og du kan følge turen hans her. Ifølge de daglige meldingene kjeder han seg ikke. Blant annet har han opplevd å bli utsatt for et bakholdsangrep av en halv meter lang flygefisk, som traff ham med full kraft.

Tuijns tur har et godt formål, nemlig å samle inn penger til et barnehjem i Mumbai i India. Alle som vil kan tegne seg som sponsor på turens hjemmeside.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag