RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Verdensledere møtes hos Bondevik

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Etter invitasjon fra Kjell Magne Bondevik møtes flere verdensledere til debatt om terrorisme i New York neste måned. Blant lederne som kommer er Pervez Musharraf og trolig Jacques Chirac.

Etter initiativ fra statsminister Kjell Magne Bondevik og nobelprisvinner Elie Wiesel møtes mange framtredende verdensledere til debatt om årsakene til terrorisme i New York 22. september.

- Den siste tids hendelser har ytterligere vist hvor viktig kampen mot terror er. Det blir mer og mer åpenbart at vi må grundigere analysere terrorismens røtter og årsaker. Det er i dette perspektiv jeg har tatt initiativ til denne konferansen, og jeg har forventninger til drøftningen der, sier Bondevik i en kommentar til TV 2 Nettavisen.

Bondevik og Wiesel ønsker å lage en markering som understreker hvor viktige det er å se på de underliggende årsakene til at terrorisme oppstår, sier koordinator for konferansen Erik Giercksky til TV 2 Nettavisen.

Økt interesse

Det er stor interesse for konferansen, og interessen økte etter den tragiske bomben mot FNs hovedkvarter i Bagdad for to uker siden. Blant de som har meldt sin ankomst er Pakistans president Pervez Musharraf, Afghanistans president Hamid Karzai, Spanias Jose Maria Aznar, og Brasils Luiz Inacio Lula da Silva.

Listen over deltakere er stadig under revisjon. Ifølge den franske avisen Le Monde er også Jacques Chirac på vei. Også USA vi stille med en representant på høyt nivå. Giercksky understreker at statsledere stadig skifter planer, og at det derfor er vanskelig å vite om de kommer så lang tid i forveien.

Konferansen har fått tittelen «Fighting Terrorism for Humanity», og har de bakenforliggende årsakene til terroren i fokus.

Annan åpner

Konferansen vil bli innledet med åpningstaler av FNs generalsekretær Kofi Annan, Bondevik og Wiesel. Det vil også være en debatt mellom alle verdenslederne som er til stede i løpet av dagen.

- Det vil være en debatt på høyt nivå. Vi ser for oss en rundbordsdebatt. Det vil være en åpen sesjon også for pressen, sier Giercksky.

Ofre

I løpet av dagen vil også fremtredende eksperter på terrorisme dele sitt syn med statslederne, som også vil få høre direkte fra terrorens ofre.

- Ofre fra Bali, Spania og New York som vil fortelle hvordan de opplevde å bli utsatt for terror, sier Giercksky.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere