RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(AP/Scanpix)

Verdensledere samlet til minnestund i Madrid

Sist oppdatert:
Med USAs utenriksminister Colin Powell og Storbritannias statsminister Tony Blair i spissen, samles verdenslederne onsdag formiddag til minnemarkering etter terrorangrepet i Madrid.

Frankrikes president Jacques Chirac, Tysklands forbundskansler Gerhard Schröder og britiske prins Charles deltar også i minnemarkeringen, sammen med det spanske kongeparet, Juan Carlos og Sofia. Norge er representert ved kronprinsregent Haakon og utenriksminister Jan Petersen.

Politiske toppmøter
Minnehøytideligheten i Almuenda-katedralen i Madrid starter klokken 12.30 norsk tid. Over 1000 mennesker, deriblant mange slektninger av ofrene for togbombene, vil være til stede. Andre vil kunne følge høytideligheten over store utendørs tv-skjermer.

Minnemarkeringen i Madrid blir også en anledning for mange av verdens ledere til et første møte med Spanias påtroppende statsminister, Jose Luis Rodriguez Zapatero. Sosialistene vant en overlegen seier i det spanske valget, som fant sted bare tre dager etter togbombene rammet Madrid, og landet gikk dermed fra å være en nær alliert av USA til å bli kritisk mot Irak-krigen.

Vil hente hjem soldater
Den påtroppende statsministeren har omtal Irak-krigen som en fiasko. Både Colin Powell og Tony Blair skal møte Zapatero for å diskutere hans plan om å trekke de spanske soldatene ut av Irak om ikke FN tar kontroll over okkupasjonsstyrkene, melder Reuters.

USA har oppfordret FN til å spille en rolle i den planlagte maktoverdragelsen i Irak, og håper gjennom dette at Spania vil fortsette sitt engasjement i landet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere