*Nettavisen* Nyheter.

Verdensledere snakket anti-terror

Afghanistans president Hamid Karzai advarte mot bruken av ekstremisme som et politisk instrument på terrorkonferansen i New York mandag.

22.09.03 21:26

At ekstremisme er den beste grobunn for terrorisme, var en gjennomgangstone på konferansen, og det var knyttet stor spenning til Karzais innlegg siden han leder landet der verdens mest ettersøkte terrorist sannsynligvis skjuler seg.

Frankrikes president Jacques Chirac foreslo å kalle 11. september for verdens antiterror-dag i sitt innlegg mandag, melder NTB.

Uten Bush og Blair

Vertskap for konferansen er statsminister Kjell Magne Bondevik og tidligere fredsprisvinner Elie Wiesel.

Verken USAs president George W. Bush eller britenes statsminister Tony Blair var til stede da mange andre verdensledere innledet konferansen om terrorismens røtter og langsiktige virkemidler i arbeidet mot terror.

- Vi må huske at det betyr noe å vise verden at vi har en visjon, at terrorisme er noe vi kjemper mot og at fred og menneskehetens utvikling er noe vi kjemper for, sa FNs generalsekretær Kofi Annan i sin åpningshilsen.

Pakistans president Pervez Musharraf var på sin side opptatt av å skille mellom terroraktiviteter og det han omtalte som frigjøringsgruppers legitime kamp for frihet fra en undertrykkende okkupasjonsmakt.

- FN må utvikle en definisjon av terrorisme, sa han i sin tale.

Munnhuggeri

- Okkupasjon er roten til terrorisme, sier palestinernes utenriksminister Nabil Shaath. Munnhuggeri mellom den palestinske og den israelske utsendingen skjemmet konferansen.

Han var skarp i sitt innlegg og fikk svar på tiltale fra sin israelske kollega, Silvan Shalom.

- Det overrasker meg at palestinerne bruker denne anledningen til å angripe Israel heller enn å angripe terroristene, sa Shalom

Sikkerhetsoppbud

Stats- og regjeringssjefer fra 18 land, samt utenriksministrene fra Russland, Israel og de palestinske myndighetene var til stede.

Konferansen holdes på Barclay hotell midt i hjertet av Manhattan, der antall sikkerhetsvakter nærmest overgikk de rundt 400 pressefolkene som var akkreditert til konferansen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.