RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Verdensomspennende antikrigsprotest

Sist oppdatert:
Ettårsdagen for invasjonen av Irak ble markert med antikrigsdemonstrasjoner over hele verden lørdag.

I New York marsjerte 50.000 mennesker for å kreve at USA trekker seg ut av Irak. Hundretusener av mennesker sluttet seg til ulike markeringer rundt om i Spania. "Solidaritet med ofrene fra Madrid, Irak og Palestina", sto det på et av bannerne. Rundt 200.000 mennesker var på beina i Barcelona, mens færre sluttet seg til demonstrasjonstoget i Madrid.

Klatret i Big Ben

I London marsjerte 25.000 antikrigsdemonstranter fra Hyde Park til Trafalgar Square. I London ble to aktivister fra Greenpeace arrestert etter å ha klatret opp i parlamentsbygningen og klokketårnet Big Ben med et banner med påskriften "Time for the truth".

De verdensomspennende demonstrasjonene lørdag var likevel beskjedne sammenlignet med markeringene som gikk forut for Irak-krigen.

2000 tyskere
I Tyskland deltok rundt 2000 demonstranter i en markering utenfor en amerikansk militærbase vest i landet. Demonstrantene anklager USA for å undergrave kampen mot terror ved invasjonen.

- George W. Bush startet ikke en krig mot terror. Med denne krigen viser han at terrorismen er sterkere enn noen gang, sa en av fredsaktivisterene utenfor militærbasen til AP.

I Berlin deltok rundt 1600 demonstranter i en markering mot krigen. Også andre steder i Tyskland ble det arrangert anti-krigsdemonstrasjoner.

Protester verden over

Flere tusen demonstranter deltok i markeringene rundt omkring i Asia. I Japan strømmet 30.000 mennesker til markeringene, og også fra Sør-Korea, New Zealand, Thailand og Hong Kong meldes det om stor deltakelse.

I Polen, som selv har soldater i Irak, deltok rundt 700 mennesker i et demonstrasjonstog i Warsawa.

I Norge var det blant annet demonstrasjoner utenfor Stortinget og USAs ambassade på ettårsdagen for den USA-ledete invasjonen av Irak.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere