RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Verdig minnestund i Khao Lak

Sist oppdatert:
Det ble en verdig minnestund for nordmennene som samlet seg for å minnes sine kjære som ble tatt av flodbølgen i Thailand.

Rundt 65 personer deltok under den gripende seremonien i Blue Village i Khao Lak, som startet klokken 07.00 i dag tidlig norsk tid. Seremonien ble ledet av sjømannsprest Rune Birkeland.

Under seremonien ble navnene på de 84 omkomne nordmennene lest opp. De som mistet livet for ett år siden, ble minnet med ett minutts stillhet. Seremonien ble avsluttet ved at de pårørende la ned 84 roser i hjerteform foran et alter som var satt opp i sanden.

Katastrofen på web-TV (abonnement).

Tidligere utenriksminister Jan Petersen og representanter for ambassaden i Bangkok og konsulatet i Phuket var også til stede. Ifølge Dagbladet påpekte Petersen at krisen er total for alle som ble berørt.

- Vi sliter alle med våre sår og våre egne opplevelser, sa Petersen under seremonien.

Mange nordmenn
Rundt 150 nordmenn har reist til Thailand for å minnes sine kjære i julen. Flere av dem startet den store minnedagen tidligere på dagen. Da samlet etterlatte seg ved en politibåt som fortsatt står langt inne på land, etter å ha blitt skylt opp av tsunamiens voldsomme vannmasser. Der la også Jan Petersen ned en blomst til minne om de norske ofrene.

- Det var en veldig ærefull seremoni. En fin seremoni, sier TV 2s reporter Renate Nedregård som var til stede.

Klokken 10 norsk tid ble det også lagt ned en grunnstein for minneparken i Khao Lak. Det blir utover dagen holdt en rekke markeringer både i Khao Lak og på Phi Phi.

Den største markeringen, som også runder av minnedagen, holdes klokken 12.30 norsk tid. Da holdes en storstilt og interreligiøs minneseremoni på Bang Niang Beach i Khao Lak. Der samles alle religioner og folk fra alle verdenshjørner. Seremonien avsluttes med at det blir sendt ut lysende lykter på havet som tok om lag 216 000 menneskeliv for ett år siden i dag.

Markeringer også hjemme i Norge
Også her hjemme vil ofrene for tsunamikatastrofen bli minnet i dag. I ettermiddag deltar dronning Sonja og kronprins Haakon på en markering som skjer i Oslo, som starter med et fakkeltog fra rådhusplassen. I Tønsberg holdes det blant annet en minnekonsert i Domkirken.

Markeringer verden over
I den indonesiske provinsen Ache ble det avholdt ett minutts stillhet på tidspunktet da den første bølgen traff. Over ett tusen mennesker var invitert til markeringen. I Sri Lanka holdt presidenten en sørgestund på stedet der ett tog ble truffet. Presidenten berømmet de som har prøvd å gjenoppbygge livene sine og sa at de var en påminner om at livet er verdt å kjempe for, melder BBC.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere