Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Verdt en milliard - død eller levende

Foto: (Scanpix)
Sist oppdatert:
Prisen på denne mannens hode er ti ganger høyere enn Osama bin Ladens.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Myndighetene i det krigsherjede og oljerike afrikanske landet Sudan er for tiden ville etter å få tak i Khalil Ibrahim, lederen for opprørsstyrken Justice and Equality Movement, JEM.

NA24 - din næringslivsavis

Prisen på hodet hans er antakelig den høyeste i verden etter at det nå er utlovd en belønning på 500 millioner sudanske pund, om lag 1,2 milliarder kroner, til den som hjelper med å få tak i Ibrahim, ifølge Associated Press.

Ti ganger Osama
Til sammenligning er dette rundt ti ganger mer enn det USA betaler til den som sørger for at deres mest ettersøkte terrorist, al-Qaidas Osama bin Laden, blir fanget.

Prisen på Khalil Ibrahim har nådd nye høyder etter at opprørsstyrkene hans, som holder til i den krigsherjede Darfur-provinsen, angrep utkanten av hovedstaden Khartoum lørdag.

- Dette er bare starten på en prosess og slutten er utslettesen av dette regimet. Ikke forvent bare et angrep til, sier rømlingen på en satellittelefon, ifølge Independent Online.

Dette var første gang i løpet av fem år med harde kamper i Darfur at slagmarken befant seg i nærheten av der Sudans maktelite holder til.

Les mer: Kamper ved Sudans hovedstad

Klappjakt
Angrepet som sjokkerte myndighetene har ført til at det nå pågår en ellevill klappjakt etter Ibrahim og andre opposisjonelle. Minst 100 personer skal ha blitt arrestert ved grenseoverganger og i husransakinger.

- Gitt Khartoums historie med misbruk er det stor grunn til bekymring for skjebnen til de sin er anholdt, sier Georgette Gagnon hos Human Rights Watch, ifølge Associated Press.

Sudans statlige TV viste for første gang et bilde av Ibrahim på søndag. Seerne ble bedt om å ringe et angitt telefonnummer dersom de så mannen.

Oljeboom
En fredsavtale mellom nord og sør gjorde slutt på en borgerkrig i 2005 og førte til økt oljeproduksjon og økonomisk velstand, men den avtalen gjaldt ikke konflikten som oppstod i Darfur for fem år siden.

Diktatorstaten tjener på den skyhøye oljeprisen. Rundt 40 prosent av landets daglige produksjon på 500.000 fat går til Kina, noe som gjør Sudan til landets fjerde største oljeleverandør, ifølge Sudan Tribune.

Onsdag kveld ble den amerikanske lettoljen sendt opp mot 127 dollar fatet på råvarebørsen i New York.

Allikevel skal det være uklart hvordan dursøren på over en milliard kroner skal bli finansiert.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!