Gå til sidens hovedinnhold

Verre for kvinner etter Taliban

Afghanske kvinner har det mye verre i dag enn under Taliban, hevder en av landets fremste kvinneorganisasjoner.

Kvinneundertrykkelsen er i ferd med å bli institusjonalisert og antallet bortføringer og voldtekter øker, sier Sahar Saba, en av aktivistene i Afghanske kvinners revolusjonære organisasjon (RAWA) til den indiske avisen The Asian Age.

Kvinneorganisasjonen har i årevis drevet hjelpearbeid blant afghanske kvinner, men må fortsatt arbeide i skjul fordi kritikk av regimet ikke aksepteres, sier Saba.

Flere voldtekter
Ifølge Saba er undertrykkelsen av afghanske kvinner i ferd med å bli institusjonalisert.

- Selv om Taliban innførte streng sharialovgivning, lovet de til en viss grad en underlig trygghet for kvinner som fulgte deres lover og regler. Nå er også kvinner i burka blitt mål, og blir i full åpenhet plaget og antastet av krigsherrene og deres sønner, sier Saba.

RAWA utpeker krigsherren Abdul Rashid Dostum og hans tilhengere som noen av de verste overgriperne.

Dostum sitter i president Hamid Kharzais regjering, regnes som en av USAs allierte og hersker med hard hånd i sitt område av landet.

RAWA er også skuffet over Kharzai, og viser til at de ikke har fått noen anerkjennelse for sitt arbeid etter at han tok over.

Ingen av organisasjonens medlemmer er heller funnet verdige en plass i det afghanske storrådet Loya Jirga, påpeker Saba.

Fundamentalist
Den afghanske kvinneorganisasjonen er heller ikke imponert over måten Kharzai og USA har alliert seg med den islamske krigsherren Ismail Khan på.

RAWA viser blant annet til hvordan USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld omtalte Khan som "en tiltalende person, tankefull, avmålt og selvsikker", mens menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch har stemplet ham som "en fiende av menneskerettighetene".

- Ismail Khan er en av dem som har gjort se skyldig i flest overgrep mot kvinner i Afghanistan i disse dager, sier Sahar Saba til The Asian Age.

(NTB-DPA)

Reklame

Kun 3 timer igjen: De beste kuppene du gjør på Milrab-salget