RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Verste tornadosesong på 10 år

Foto: Steve Pope/AFP/Scanpix
Sist oppdatert:
100 mennesker er drept av tornadoenes herjinger i USA. Se video og bilder av tornadoer her.

Hittil i år har 100 mennesker omkommet som en følge av tornadoer, og dette er det høyeste dødstallet på ti år, ifølge amerikanske myndigheter.

Den siste uken har tornadoer og kraftige regnstormer krevd åtte menneskeliv i delstatene Iowa og Minnesota.

- Det er lenge siden vi har opplevd et så enormt skadeomfang og så mange dødsfall, sier sjef for Homeland Security i Iowa, Dave Miller, til nyhetsbyrået AP.

Vitner fra Parkersburg i delstaten Iowa forteller at store deler av byen ble jevnet med jorden av uværet som rammet søndag kveld.

Borgermester Bob Haylock sier at han fikk varslet innbyggerne med alarmsirener før uværet slo til.

- Uten dette så ville vi ha hatt et enormt antall personskader og tap av menneskeliv, sier Haylock til nyhetsbyrået AP.

Se video av en tornado som herjet i Texas i 1991(Artikkelen fortsetter under).

Jente (2) døde
I Minnesota omkom en to år gammel jente, og toåringens søsken og foreldre ble sendt til sykehus med alvorlige skader. I Washington county opplyste sheriff Bill Hutton at mellom 40 og 50 hus ble påført så store skader at de nå er ubeboelige. I tillegg var det ytterligere to hundre hus som ble påført store skader.

Flere delstater har blitt rammet av kraftig uvær den siste uken, og ifølge amerikanske meteorologer ble uværet forårsaket av store varmluftsmasser som brakte sammen med kalde luftstrømmer over delstaten Minnesota og i Canada.

(Artikkelen fortsetter under bildekarusellen.)

92

Løftet av grunnmuren
I Hugo i Minnesota var det en familie som ble vitne til at hele huset ble løftet av grunnmuren mens annenetasjen ble blåst vekk. Chris Petree forteller at han og familien søkte tilflukt i kjelleren under uværets herjinger.

- Først la jeg ned datteren min på gulvet, og kona mi oppå henne. Deretter la jeg meg oppå dem og holdt dem fast med en stor bjørneklem. Alt vi hørte var glass som knuste og treverk som ble revet i stykker, sier Petree.

Tornadosesongen i USA er på sitt verste vår og tidlig sommer. Deretter blusser det opp igjen sent på høsten.

Her kan du se flere tornado-videoer (Ekstern lenke).

De fem dødeligste tornadoene i USA
Det er registrert hundrevis av tornadoer i USA hvert år, men de færreste forårsaker store skader. Derimot er det flere tornadoer som jevner hele byer med jorden. Her følger en liste over de verste tornadokatastrofene som er registrert i USA.

1. Tornadoen «Tri-State» fant sted i mars i 1925 og fikk navnet sitt fordi den rammet de tre delstatene Missouri, Illinois og Indiana. 695 mennesker omkom og 2027 ble skadd.
2. Tornadoen «Natches» fant sted i mai 1840 blåste over delstatene Louisiana og Mississippi. Den blåste langs Mississippi-elven og de fleste ofrene var derfor mennesker om bord i elvebåter. 317 mennesker omkom og 109 ble skadd.
3. Tornadoen «St. Louis/East St. Louis-tornadoen» skjedde i mai 1896 og rammet delstaten Missouri. 255 menneske omkom og 1000 ble skadd.
4. Tornadoen «Tupelo» fant sted i nettopp Tupelo i april i 1936. Antall omkomne kan være uriktig fordi omkomne afroamerikanere aldri ble registrert. 233 mennesker omkom og 700 ble skadd.
5. Tornadoen «Gainsville» fant sted i april i 1936 og rammet nettopp byen Gainsville. 203 mennesker omkom og 1600 ble skadd.

Kilde: Artikkelen Five Deadliest US Tornadoes.

Her kan du se hvordan det forskes på tornadoer:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere