*Nettavisen* Nyheter.

Vesttyske spioner samlet på vitser

Vesttyske spioner samlet vitser bak jernteppet under den kalde krigen.

16.10.09 07:09

Berlin (NTB): Vesttyske spioner drev systematisk innsamling av vitser i DDR, for å analysere hvordan stemningen var i øst.

Vitsene ble samlet inn av spioner på bakken og ved hjelp av poståpning og telefonavlytting, for deretter å havne i den vesttyske etterretningstjenesten BNDs rikholdige arkiv i Bonn, skriver The Daily Telegraph.

- Det var en stor hit blant våre overordnede. De kunne knapt vente på disse mappene, slik at de kunne more seg over dem på den andre siden, forteller en tidligere spion.

BND mente at vitsene ga verdifull innsikt i hvordan østtyskerne så på sine egne ledere, og de ble derfor nøye analysert i egne vitserapporter som ble distribuert innad i etterretningstjenesten og til den politiske ledelsen.

Det å fortelle vitser var slett ikke ufarlig i DDR, der det hemmelige politiet Stasi hadde hele 17 millioner informanter i sin tjeneste.

Tusenvis av østtyskere mistet jobben, mens andre i verste fall ble kastet i fengsel etter å ha kritisert eller gjort narr av landets politiske ledere. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag