RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vet ikke hvor «Ike» vil treffe

Sist oppdatert:
- Ekstremt farlig, sier meteorologene om orkanen «Ike».

Orkansesongen i Atlanterhavet er på langt nær over, og nye tropiske stormer står i kø. Myndighetene i USA venter 14 til 18 tropiske stormer i løpet av den seks måneder lange sesongen som begynte 1. juni, melder Reuters. Snittet ligger på 10. Rekordsesongen 2005 omfattet 28 stormer, blant dem den dødelige orkanen «Katrina».

Oljeselskaper på tå hev
Akkurat nå er det orkanen «Ike» som får mye av oppmerksomheten, selv om den foreløpig befinner seg over åpent hav og ikke gjør noen skade. National Hurricane Center i Miami sier de ikke vet hvor «Ike» vil nå land etter at den har rast over Karibia, men oljeselskapene som opererer de 4.000 plattformene i Mexicogolfen frykter en ny og kostbar produksjonsstans og ødeleggelser. USA får dekket 25 prosent av sin olje og 15 prosent av sin naturgass fra Mexicogolfen.

- Vokste til kategori 4
Onsdag vokste Orkanen «Ike» i løpet av seks timer fra en kategori 1 til en kategori 4 orkan på Saffir-Simpsons skala. Den betegnes nå som ekstremt farlig med vindhastigheter på 230 kilometer i timen. «Ike» befant seg torsdag formiddag over åpent hav, 885 kilometer nordøst for Leewardøyene i Karibia og beveger seg vest-nordvest.

61 døde etter «Hanna»
Samtidig dynket den tropiske stormen «Hanna» Bahamas og Haiti med kraftig nedbør og tvang mange innbyggere opp på hustakene på flukt fra flomvannet. Myndighetene på Haiti oppgir at 61 mennesker er døde etter uværets herjinger.

Haitis president Rene Preval frykter at uværet kan bli det verste siden stormen som tok livet av 3.000 mennesker i den flomutsatte karibiske staten for fire år siden, melder Reuters.

«Hanna» er ventet å gjenoppta orkan styrke fredag og ventes å nå land i South Carolina eller North Carolina sent fredag eller tidlig lørdag, melder CNN.

Orkanen «Gustav» rammet den amerikanske gulfkysten med full styrke mandag etter å ha herjet Cuba og karibiske øysamfunn. På Haiti døde 75 mennesker som en følge av «Gustav». Ødeleggelsene etter «Gustav» ble totalt sett mindre enn fryktet, men amerikanerne var på tå hev med «Katrina»s herjinger for tre år siden friskt i minne.

Tips oss: Er du berørt eller kjenner du noen som er berørt av orkanene? Send e-posteller ring 21006010.

Følg orkanenes ferd her (National Hurricane Center)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere