Gå til sidens hovedinnhold

Vet ingenting om 33 milliarder kr.

Amerikanske myndigheter har mistanke om grove økonomiske misligheter i militærkontrakter verdt hele 33 milliarder norske kroner.

Kontraktene ble inngått for å forsyne amerikanske styrker i Kuwait, Irak og Afghanistan med nødvendig utstyr. Nå har Pentagon satt i verk full granskning. Ifølge New York Times er verdien av kontraktene under granskning dobbelt så høy som amerikanske myndigheter tidligere har innrømmet.

De svimlende summene ble kjent under en høring i den amerikanske Kongressen torsdag. Både Republikanere og Demokrater har lenge anklaget Pentagon for å være altfor trege med å tak i de omfattende problemene.

Frykter korrupsjonskultur
-Problemene er så alvorlige at jeg frykter de representerer en korrupsjonskultur, sier Demokraten Ike Skelton til New York Times. Pentagon mener på sin side at manglende regnskapskontroller, og mangel på trente offiserer er årsaken til rotet.

Hele 72 forskjellige saker blir etterforsket i Irak og Kuwait. Både militære og sivilt personell blir nå gransket.

Savner våpen
Samtidig som militæret gransker milliardkontraktene, innrømmer også Pentagon at de mangler oversikt over våpen og ammunisjon som var ment til irakiske styrker.

Årsaken til det skal være at de amerikanske styrkene ikke hadde kapasitet til å sjekke at våpnene faktisk ble overført til irakerne.

Amerikanske myndigheter ble først oppmerksom på problemene da tyrkiske myndigheter meldte at amerikanske våpen ble brukt i voldshandlinger i Tyrkia i vår.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar