RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vi depper i juliværet

Sist oppdatert:
Salget av antidepressiva øker med det dårlige juliværet. Blir du deppa av dårlig sommervær?

En fersk studie viser at salget øker i tråd med synkende temperaturer. Studien omtales i siste nummer av Journal of Environmental Psychology, ifølge Dagens Nyheter.

- Vi tror ikke været i seg selv gjør mennesker deprimerte. I stedet handler det om at været gjør at vi ikke får hentet oss skikkelig inn igjen, sier Uppsalaforskeren Terry Hartig til avisen.

Hovedårsaken til økt salg skal etter sigende være at vi tvinges innendørs – og mister muligheten til å få nye krefter i naturen.

- Myte
Professor ved Institutt for samfunnspsykologi ved Universitetet i Bergen, Torill Christine Lindstrøm, tviler sterkt på at det er en reell sammenheng mellom klinisk depresjon og synkende temperatur.

- Juli måned har nok bydd på flere utfordringer enn bare dårlig vær, så det kan være mange grunner til at salget av disse pillene øker. For eksempel kan det være en utfordring å tilbringe uke på uke med hele familien, sier Lindstrøm til Nettavisen.

Hun mener man må se nærmere på årsakssammenhenger, og skille mellom antropologiske og kliniske undersøkelser.

- Det er altså vanskelig å tro på en reell sammenheng mellom pillesalget og grått vær. Dessuten er ikke salget av antidepressiva en direkte indikasjon på at antall faktiske kliniske depresjoner øker.

Professoren i Bergen mener været gir oss en ufarlig unnskyldning for å være «deprimerte», uopplagte og misfornøyde.

Ikke oppløftende
Ifølge meteorolog Bjart Eriksen ved Storm Weather Center er ikke værutsiktene i starten av uka de mest oppløftende.

- I Sør-Norge blir det ustabilt fram til tirsdag ettermiddag. Så blir det gradvis bedre, bortsett fra på Vestlandet, med lengre perioder med sol. Men det er ikke snakk om de høye temperaturene og fint vær.

Fra onsdag er det ventet dårligere vær i Nord-Norge.

Sjekk været ditt her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere