RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Foto: Berit Almendingen/TV 2 Nettavisen)

Vi får feire vellykket skilsmisse

Sist oppdatert:
Sverige har ingen innvendinger mot at Norge feirer 100-årsjubileet for unionsoppløsningen i 1905 neste år.

Nei, vi har ingen utestående problemer mellom Norge og Sverige. Det var utenriksminister Laila Freivalds og hennes norske vert Jan Petersen enige om etter onsdagens samtaler i Oslo.

Det eneste måtte i så fall være syltetøyspørsmålet, men det problemet ligger inn under Sveriges næringsminister Leif Pagrotsky, som også har ansvar for utenrikshandelen.

- Pagrotsky fikk i fjor kjøttbollene og nå vil han i tillegg ha syltetøyet, sa Petersen med et smil, hvorpå Freivalds raskt svarte:

– Men jeg syns nå kjøttboller og tyttebærsyltetøy hører sammen.

Etter en timelang samtale kom de to utenriksministrene ikke lenger enn til bilaterale spørsmål, EU og forholdet til nabolandene, Russland inkludert. De internasjonale spørsmål, som Afghanistan, Midtøsten og andre brennbare temaer ble lagt til lunsjen.

2005-jubileum
- Men vi fikk anledning til å drøfte 2005 og markeringen av 100 års norsk selvstendighet og fredelig oppløsning av unionen, sa Petersen. Det jubileet skal feires, noe Freivalds var enig i.

- Norge har nok noe mer å feire enn vi svensker, men vi gleder oss sammen over at to naboland kunne oppløse unionen uten at et eneste skudd ble løsnet, var Freivalds’ kommentar.

Hun er på sitt første offisielle besøk i Norge som utenriksminister, og understreket at det var tungt å ta over etter Anna Lindh.

– Men det var nødvendig, og jeg vil føre Anna Lindhs arbeid videre, sa Freivalds, som kjenner Petersen fra lang tid tilbake.

Nordisk dimensjon
- Jeg synes det er viktig å dra på offisielt besøk også til et nordisk land, fordi det understreker hvilken betydning det nordiske samarbeidet har, sier Freivalds, som understreker de sterke bånd mellom Norge og Sverige, selv om landene har valgt ulik tilknytning til EU.

Hun understreker at det nordiske samarbeidet blir ekstra viktig fordi Norge har valgt å stå utenfor EU.

Petersen synes det er viktig å kunne sette seg ned og drøfte ulike spørsmål på en mer uformell måte, selv om det er et offisielt besøk.

– Ja, det har vært et trivelig møte, og vi fortsetter senere, sa Petersen.

Freivalds møtte også statsminister Kjell Magne Bondevik, og spørsmålene var de samme, som under møtet med Petersen – EU og nordisk samarbeid.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere