Gå til sidens hovedinnhold

- Vi har alltid fingeren på avtrekkeren

Massiv kritikk mot Iran etter testskyting av raketter, men McCain har «løsningen».

Iran må tåle krass kritikk etter at de onsdag prøveskjøt ni raketter og samtidig rettet et klart budskap til de som måtte ønske å gripe militært inn ovenfor landet:

- Vi advarer våre fiender som ønsker å true oss militært om at vi alltid vil ha fingeren på avtrekkeren og våre raketter vil være klare til avfyring, sa general Hossein Salami kommandant for den Iranske Revolusjonsgarden.

Obama hever pekefingeren
Demokratenes presidentkandidat Barack Obamas respons på den Iranske øvelsen var å kalle Iran for en «stor trussel» og oppfordret til å øke presset mot Iran. Republikanernes John McCain trakk frem USAs planlagte rakettskjold som et mottrekk mot Iran, melder Reuters.

Rakettskjoldet trakk også USAs utenriksminister frem:

- De som sier det ikke er noen iransk trussel å bygge et rakettforsvar mot bør kanskje snakke med iranerne om hva rekkevidden på rakettene de avfyrte er, sier Condoleezza Rice.

Frankrike sier at testene øker den internasjonale spenningen, mens Tyskland mener det er beklagelig at Iran responderte på tilbud om kompromiss med en «aggressiv handling».

(Saken fortsetter under bildet)

Israel innen rekkevidde
Det statlige Islamic Republic News Agency sa at «testen var ment å forbedre de iranske styrkenes kampklarhet. Shahab-3 rakettene med en rekkevidde på 2000 kilometer ble testet for å vise at Iran har muligheten til å treffe fienden nøyaktig og tidlig i deres prosess med å angripe den Islamske Republikk.».

Irans øvelse kommer en måned etter at Israel gjennomførte en stor militærøvelse som flere mente var en generalprøve på et angrep ment for å legge Irans atomanlegg i Natanz i grus.

McCain med «løsning»
Den republikanske presidentkandidaten kom tirsdag opp med en noe kreativ løsning på Iran-problemet. Etter å ha hørt at USAs eksport til Iran har tidoblet seg under Bush sin presidentperiode, hvorav sigaretter utgjorde en stor del av økningen, responderte McCain: «Maybe that's a way of killing 'em» han la imidlertid raskt til: «I meant that as a joke, as a person who hasn't had a cigarette in 28 years, 29 years» melder Reuters.

Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?