Gå til sidens hovedinnhold

- Vi kommer til å stemme bort Stefan Löfven

Kristdemokraterna:

Norsk-svenske Ebba Busch Thor (31) får mye av æren for Kristdemokraternas framgang.

Tre ganger brøt jubelen ut på Kristdemokraternas valgvake, først etter TV4s valgdagsmåling, så etter SVTs måling og deretter etter mandatfordelingen som viser at den borgerlige alliansen får et overtak.

Klokka 01.33 hadde Kristdemokraterna en oppslutning på 6,4 prosent og 23 mandater ifølge de siste beregningene. Den rødgrønne blokken hadde et overtak på 144 mandater mot alliansens 142, men Sverigedemokraternas store gruppe på 63 skaper usikkerhet.

Deltakerne på Kristdemokraternas valgvake i Stockholm ropte «Ebba» i kor, meldte det svenske nyhetsbyrået TT. Partiets leder er norsk-svenske Ebba Busch Thor.

Les også: Stefan Löfven: Jeg blir sittende som statsminister

Les også: Åkesson: Vi er valgets soleklare vinnere

- Jeg ble veldig glad, for dette viser at vi trolig gjør et bedre valg enn forrige gang, sier Kristdemokraternas partisekretær Acko Ankarberg Johansson om valgdagsmålingene ifølge TT.

- Vi kommer til å stemme bort Stefan Löfven og vi kommer til å stemme for Ulf Kristersson som statsminister, sa Acko Ankarberg Johansson videre ifølge TT.

Kristdemokraternas oppslutning i SVTs valgdagsmåling viste 7,4 prosent. Klokka 01.33 viser valgresultatet 6,4 prosent. Det er likevel en klar framgang fra 2014-valget da de oppnådde 4,6 prosent.

Les også: Her bryter jubelen løs på Sverigedemokraternas valgvake

Åkessons drømmeregjering

I et intervju med Nettavisen 30. august pekte Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson på at Kristdemokraterna inngår i hans drømmeregjering. Han mener en naturlig konstellasjon på høyresiden i svensk politikk vil være hans parti, Kristdemokraterna og Moderaterna.

- Det har jeg sagt nå i tre år at det er en rimelig konstellasjon for å bygge et regjeringskonstellasjon, sa Åkesson.

Han sa videre at han er overbevist om at Sverigedemokraterna før eller senere havner i regjering:

- Det viktigste nå er innflytelse over regjeringens politikk og få styrt landet i riktig retning. Det er klart, når vi har hatt den rollen en stund, så ønsker vi å sitte i regjering, men det er ikke det viktigste akkurat nå, sa Åkesson i intervjuet.

Har ikke svart på invitasjonen

Åkessons utstrakte hånd til norsk-svenske Ebba Busch er foreløpig ikke besvart. I et intervju med SVT om hvem hun vil velge av Socialdemokraternas leder Stefan Löfven og SD-leder Jimmie Åkesson svarte hun slik:

- Da velger jeg Stefan Löfven, om vi skal snakke politikk og forhandle politikk, meldte Expressen søndag.

Uttalelsen ble formidlet på Twitter av Kristedemokraternas partisekretær Acko Ankarberg.

Les også: Valget i Sverige direkte

VIDEO: Se intervjuet der Jimmie Åkesson snakker om et mulig regjeringssamarbeid mellom Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna og Moderaterna:

Kommentarer til denne saken