Gå til sidens hovedinnhold

- Vi skal kaste dere ut

I en e-post til Nettavisen varsler Taliban flere aksjoner mot de norske okkupasjonsstyrkene. - Vi skiller ikke mellom land, sier Talibans talsmann.

Onsdag morgen ble en finsk ISAF-soldat drept og tre norske soldater skadd i en eksplosjon nær ISAF-leiren i Meymaneh i Afghanistan.

- Jeg lover at flere aksjoner kommer til å gjennomføres, sier Taliban-talsmann, Dabyhj allah Mojahed til Nettavisen.

Han kommer ikke med noen opplysninger for hvor og når dette skal skje.

- Sprengte seg selv
Taliban hevder eksplosjonen var en selvmordsbomber som sprengte seg selv om motorsykkelen han satt på i luften rett ved en militær bil fra ISAF-styrkene.

Les også: Taliban: - Selvmordsaksjon

- Martyraksjonen skjedde klokken 10 (lokal tid red. adm.) i Faryab-provinsen i Nord-Vest Afghanistan. Martyr Mohamed Omar sprengte seg selv i luften foran soldatene, sier Mojahed.

Men Forsvaret avviser at det er snakk om en selvmordsaksjon, slik Taliban sier.

- Vi står fast ved at eksplosjonen skyldes en improvisert sprengladning i tilknytning til veien, sier John Inge Øglænd, oberstløytnant i Fellesoperativt hovedkvarter til Nettavisen.

Han sier samtidig at han ikke ser noe behov for å gå i polemikk med Taliban eller kommentere gruppens påstander.

- Det har verken de norske styrkene eller ISAF-styrken noen nytte av, sier han.

- Kom dere ut
Taliban sier hensikten med onsdagens aksjon og fremtidige aksjoner, er å få de norske soldater og okkupasjonsstyrker fra andre land enn USA ut av landet.

- Jeg vil gi en klar beskjed til okkupantene, særlig dere fra Norge. Soldater - dere må ut av Afghanistan. Dere er okkupanter, og støtter USA, som dreper mange av Afghanistans kvinner og barn. USA er islams største fiende, sier talsmannen.

Mojahed sier at norske soldater er en del av okkupasjonsstyrkene.

- Og vi skal fortsette å kjempe mot dem. Med Guds hjelp skal vi kaste dem ut av Afghanistan, sier han, og legger til:

- Målet for Taliban er å kaste ut okkupasjonstyrkene og få en selvstendig afghansk stat. Det er det Afghanistans folk ønsker, gjentar han.

Det er ikke første gang Taliban vil ha de norske styrkene ut av Afghanistan. I september i fjor sa en annen talsmann for Taliban, mulla Hanif til Nettavisen at det var utropt en skuddpremie på fem kilo gull til de som tok livet av en norsk soldat i Afghanistan.

Les også: Skuddpremie på norske soldater

- Ikke uventet
Journalist Jamal Ismail, som korrespondent for Al-Hayat avisen i Pakistan og følge nøye situasjonen i Afghanistan, sier til Nettavisen at aksjoner som onsdagens er en i rekken av selvmordsaksjoner som skjer nærmest daglig i Afghanistan.

- Taliban har lovet å gjennomføre store angrep mot utenlandske styrker i hele Afghanistan. Jeg tror at angrepet mot finske og norske soldater ble gjort for å øke presset mot den norske regjeringen. Dermed vil det norske folk presse politikerne til trekke norske soldater ut fra Afghanistan, sier han.

Han understreker at det afghanske folket generelt ikke liker utlendinger, enten de er muslimer eller er fra vestlige land.

- De liker kun sivile som jobber i humanitære organisasjoner, påpeker han.

Også onsdag fikk Tyskland hjem tre døde soldater som ble drept i en selvmordsbomber i Kunduz provinsen lørdag. Seks sivile ble også drept.

- Taliban har et stort hat mot USA. Taliban og al-Qaida kjemper sammen, og ekspertene mener denne våren og sommeren vil være het i forholdet mellom Nato-styrkene og Taliban, sier Ismail.

Reporter Ahmed Zaydan, en svært erfaren journalist hos den arabiske tv-kanalen al-Jazeera, sier til Nettavisen at Norge sender soldater til en sikker død.

- Hva vil du si til Norge som har soldater i Afghanistan?

- Taliban har lister på alle land som har soldater i Afghanistan. Norge skader sin ære i den muslimske verden ved å velge å være en del av okkupasjonsstyrken i Afghanistan. Norge og de andre skandinaviske landene har ingen kolonihistorie i den muslimske verden fra før. Talibans krigere mener at 2007 bør være det siste året med okkupasjon av Afghanistan. I tillegg samarbeider de med sterke al-Qaida-krigere, sier Ahmed.

«Norge skadet sin ære i den muslimske verden da de valgte å bli en del av okkupasjonsstyrken i Afghanistan»

Journalist Ahmed Zaydan

Ahmed Zaydan møtte i februar Talibans militære leder mulla Dadullah Mulla, som ble drept i kamper med afghanske styrker og Nato-soldater i Helmand-provinsen i mai. Dadullah som i fjor sa at Taliban vil betale fem kg gull til de som kan ta livet av norske, danske eller tyske soldater i Afghanistan.

- Men Nato sier at de kommer til å knuse Taliban og skape fred i Afghanistan?

- Jeg tror ikke militærmakt kan skape fred i Afghanistan. For mange afghanere har okkupasjonen ført til ødeleggelse. Okkupasjonsstyrken klarer for eksempel ikke stanse narkotikasmuglingen. Flere milliarder dollar er blir brukt i krigen. Likevel kommer 92% av verdens narkotiske stoffer fra Afghanistan. Folk spørr hvorfor Nato-styrkene ikke kjemper mot narkotikakartellene i Afghanistan, som har ansvar for mange dødsfall i Europa og USA i stedet for å lette etter Osama Bin laden og al-Qaida medlemmer, sier Ahmed til Nettavisen.

- Taliban-krigere som jeg har truffet, tenker slik. Enten blir de martyrer hos gud eller så klarer de å kaste ut okkupasjonsstyrken, sier Ahmed.

Veibombe
Torsdag ble seks politimenn og en sentral tjenestemann drept av en veibombe i provinsen Paktika Sør-Øst i Afghanistan.

Guvernøren sier at Taliban-krigere sto bak angrepet, melder Reuters.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar