*Nettavisen* Nyheter.

Victoria’s Secret-modell «massakrert» av veggedyr

Saksøker Hilton-hotell etter angivelig å ha blitt påført veggedyrbitt under oppholdet.

30.06.18 00:35

Den brasilianske modellen Sabrina Jales St. Pierre saksøker et hotell i California, etter angivelig å ha blitt «massakrert» av veggedyr under et opphold der for to år siden.

Pierre har reist søksmål mot hotellet Palm Desert Embassy Suites fordi veggedyrbittene har påført henne smerte, ubehag og følelsesmessige lidelser som igjen har rammet modelljobben.

Pierre, som har vært modell for kjente merkenavn som Tommy Hilfiger, Ralph Lauren, Valentino, Versace og Victoria’s Secret, krever skadeserstatning fra hotellet som eies av Hilton-kjeden, skriver Palm Springs Desert Sun.

- Sabrina begynte å legge merke til veggedyrbitt etter hennes første natt på hotellet. Etter hvert var hun massakrert av bitt som mer eller mindre dekket hele kroppen hennes, sier hennes advokat Brian Virag i en uttalelse, ifølge Palm Springs Desert Sun.

- Flau, skamfull og ynkelig

Advokaten, som har spesialisert seg på veggedyr-saker, hevder Pierre har blitt traumatisert som følge av veggdyrbittene.

- Dette var spesielt traumatisk for Sabrina, ettersom kroppen er hennes jobb, så dette har i betydelig grad rammet hennes arbeid og karriere. Hun måtte fortsette å jobbe i løpet av oppholdet, men bitemerkene på hele kroppen gjorde at hun følte seg flau, skamfull og ynkelig, sier advokaten.

Daglig leder ved Palm Desert Embassy Suites, Carlos Mendoza, benekter påstanden og hevder det ikke foreligger noe bevis for at hotellrommet var infisert med veggedyr. Han hevder hotellansatte inspiserte hotellrommet i ettertid, uten å finne spor av veggedyr.

Advokat Brian Virag har tidligere vunnet et søksmål mot et Hilton-hotell etter at en familie ble rammet av veggedyrbitt. Søksmålet endte med at hotellet måtte betale 546.000 dollar i erstatning.

Voldsom økning i Norge

Veggedyrproblematikken har det siste tiåret eksplodert på verdensbasis som følge av økt reisevirksomhet og globalisering. Også her i Norge har antall veggdyrbekjempelser skutt i været siden begynnelsen av 2000-tallet.

Folkehelseinstituttet har de siste ti årene ført statistikk over antall veggedyrbekjempelser i Norge. Tallene rapporteres inn fra ulike skadedyrfirmaer. Statistikken viser at antall veggedyrbekjempelser har økt voldsomt med totalt 447 bekjempelser i 2007 til 3034 bekjempelser i 2016. I fjor var det imidlertid en nedgang, med totalt 2857 bekjempelser, viser tall Nettavisen har fått fra Folkehelseinstituttet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Bjørn Arne Rukke er seniorforsker ved Folkehelseinstituttet (FHI). Foto: FHI

- Totaltrenden er at det har vært en klar økning inntil i fjor, hvor det da var en ørliten reduksjon. Dette er vi veldig spente på hvordan vil utvikle videre framover. Hvis det viser seg at dette flater ut, har vi lykkes med å sette dette med veggedyrbekjempelse i system i Norge, sier seniorforsker i Folkehelseinstituttet, Bjørn Arne Rukke, til Nettavisen.

Rukke sier at sentrale boligaktører, reisende og reiselivsbransjen i Norge de senere år har blitt mer oppmerksomme på veggedyrproblematikken, og at dette kan ha hatt en positiv effekt som slår ut på statistikken. Både boligaktører og reiselivsbransjen har innført flere tiltak for å bekjempe veggedyr. I tillegg har nok skadedyrbransjen også blitt flinkere til å håndtere disse skadedyrene, ifølge Rukke.

Folkehelseinstituttet har også bidratt til å opplyse allmennheten om veggedyrproblematikken.

- Vi har hatt fokus på dette hos oss. Vi lagde en videosnutt, som ble lagt ut på Facebook og andre kanaler, der vi helt kort beskriver hvordan man bør agere når man er ute og reiser for å redusere risikoen for å få med seg veggedyr hjem, sier Rukke.

Det å få med seg veggedyr hjem i kofferten etter endt ferie, kan være en kostbar affære. Veggedyrbekjempelse i en bolig kan i krevende tilfeller koste over 40.000 kroner.

Viktige forholdsregler

Rukke gir en kort gjennomgang av hvilke forholdsregler en kan ta som reisende i inn- og utland for å unngå å få med seg veggedyr hjem.

- Det er visse ting en kan gjøre når en er ute på reise. Vær oppmerksom når du sjekker inn på et overnattingssted. Det første du bør gjøre, er å gjennomføre en liten inspeksjon på hotellrommet.

- Når jeg kommer inn på hotellrommet, har jeg fokus på sengen. De aller fleste veggedyr vil være i sengen eller nær sengen. Jeg slår på lommelyktappen på telefonen, løfter opp sengen eller legger meg under sengen og inspiserer og ser etter mørke ekskrementflekker på undersiden av sengerammen.

- Også er det gjerne tekstilkanter på sengen. Da løfter jeg på sømmene og ser under der. Veggedyr liker seg gjerne på trange steder, så jeg jobber meg systematisk rundt. Hvis det er skruehull eller sprekker i sengen, ser jeg gjerne der også. Dette bruker jeg kanskje ti minutter på. Hvis jeg ikke finner noe da, senker jeg skuldrene litt.

- Pakk minst mulig ut av kofferten

Videre understreker Rukke at en bør være oppmerksom på hvor en legger fra seg bagasjen sin.

- Man bør pakke minst mulig ut av kofferten eller baggen. Ikke strø ting rundt på hotellrommet, og ikke legg klærne dine på sengen. Plasser gjerne kofferten din et stykke unna sengen. Jeg vet om noen som legger kofferten i badekaret.

- Hvis man mistenker å ha vært et sted der det er veggedyr, er det lurt innen hjemkomst å legge kofferten eller baggen i søppelsekk før du får behandlet bagasjen din. Da vil ikke noen dyr kunne stikke av fra bagasjen. Noen skadedyrfirmaer tilbyr å fryse kofferten. Veggedyr dør hvis de blir utsatt for 18 minusgrader i tre døgn.

- Man kan også kuldebehandle bagasjen selv hvis man har stor nok fryseboks. Veggedyr dør også ved vask på 60 grader.

Klikk på bildet for å forstørre.

Veggedyret er rødbrunt og har en oval og sterkt flattrykt kroppsform. Som voksen er det 4–5 mm langt og 3 mm bredt. Veggedyr stikker vanligvis mennesker om natten og suger blod på steder som er udekket av klær. Bitt kan gi kløende, rødt utslett (NTB). Foto: Wikimedia Commons

Rukke sier videre at folk reagerer ulikt på veggedyrbitt, og har derfor forskjellig symptomer.

- Veggedyr liker å sitte på naken hud og stikke. Hvis man er på et sted med mye veggedyr, er det gjerne kroppsdelene som stikker ut fra dynen som er mest utsatt. Det er gjerne der man blir bitt. Veggedyr suger blod i 5-10 minutter før de vender tilbake til skjulestedene i nærheten.

Kan sjekke hotellet på forhånd
Folkehelseinstituttet har egne reiseråd for veggedyr. Dersom du skal feriere i USA eller Storbritannia, kan du på forhånd sjekke om ditt overnattingssted har vært utsatt for veggedyr.

Nettstedet bedbugregistry.com fører et register over hotellgjester som har opplevd veggedyr på navngitte overnattingssteder.

Fakta

Fakta om veggedyr

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag