RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Faksimile (Youtube)

Video avdekker grusom tortur

Sist oppdatert:
Ny video avdekker grusom tortur angivelig begått av indonesiske soldater. Se video.

Videoen, som er filmet med mobilkamera, viser det som angivelig er indonesiske soldater som bruker grov tortur på to pågrepne menn. Sekvensen er trolig filmet i den indonesiske regionen Papua, som ønsker uavhengighet fra Indonesia.

I videoen er det en eldre, naken, mann som ligger bundet på bakken og blir avhørt av de angivelige soldatene. En avhørsleder står over ham, tramper på strupen og presser en trestokk mot mannens kjønnsorgan.

- Hvor er våpnene. Vis oss hvor våpnene er, skriker den angivelige soldaten til mannen.

De angivelige soldatene beveger seg deretter til en annen mann som også ligger bundet på bakken. De presser en kniv opp i nesen hans og slår ham gjentatte ganger i ansiktet.

Kjemper for uavhengighet
De pågrepne tilhører trolig opprørsgruppen Free Papua Movement, som kjemper for uavhengighet fra Indonesia.

Amnesty International reagerer kraftig på torturvideoen.

- Dette er en påminner om at tortur og mishandling blir begått i Indonesia, uten at det alltid blir rettslig straffeforfulgt, sier nestleder for Amnesty Internationals avdeling i Sørøst-Asia, Donna Guest, til CNN.

CNN har fått videoen fra en uavhengig organisasjon, men videoens autentisitet er ennå ikke verifisert.

Likevel hevder Human Rights Watch i Asia at det er mange detaljer i videoen som tyder på at det er soldater tilknyttet forsvaret som står bak torturen.

- Det er mange omstendelige bevis som får oss til å tro at dette er sikkerhetsstyrker, men vi kan ikke verifisere det, sier visedirektør Phil Robertson til CNN.

Iverksatt granskning
Talsmann for det indonesiske forsvaret sier det er iverksatt en omfattende granskning.

- Vi trenger å verifisere videoens autentisitet, samt når og hvor det skjedde, sier talsmann Aslizar Tanjung til CNN.

- Forhåpentligvis vil etterforskningen snart gi folket svar på hva som faktisk skjedde. Så langt er dette bare anklager om at en viss gruppe sto bak torturen. Vi må kunne bevise det juridisk, sier han.

Papua har verdens største gullgruve som driftes av det USA-baserte selskapet Freeport-McMoRan Copper & Gold. Innbyggerne i Papua hevder imidlertid at de blir snytt for fortjenesten av de rike ressursene i regionen. I tillegg ønsker regionen å løsrive seg fra resten av Indonesia.

Se videoen av torturen (Vi advarer mot sterke bilder).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere