RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Video skal vise militant gruppe sprenge russisk helikopter i Syria

Sist oppdatert:
Da to russiske helikoptre skulle redde piloten fra nedskutt kampfly, skal det ene ha blitt skutt i filler av en panserbrytende missil.

 Det russiske militæret har bekreftet at en flyger er drept etter at Tyrkia skjøt ned et russisk kampfly tirsdag.

En soldat ble dessuten drept under en leteaksjon etter det nedskutte flyet, ifølge militæret.  NATO har i etterkant sagt de stiller seg bak Tyrkia.

- Tvang helikopteret til å nødlande

– En søk- og redningsaksjon for å evakuere de russiske pilotene fra krasjstedet ble utført med hjelp av to Mi-8-helikoptre, sier militærets talsmann, general Sergej Rudskoj i en uttalelse.

– Under operasjonen ble et av helikoptrene ødelagt av artilleri og måtte lande. En soldat ble drept, sier han ifølge NTB.

Les også: Pentagon bekrefter at russisk fly ble advart

Tidligere tirsdag meldte eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) at syriske opprørere, som kaller seg The Free Syrian Army, skjøt mot et russisk helikopter og tvang det til å nødlande i provinsen Latakia i Syria.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Videoen skal vise en syrisk opprørsgruppe som bruker en panserbrytende missil mot det russiske helikopteret.


Skjøt med panserbrytende missil

Videoen som nå sirkulerer på internett, skal vise at helikopteret, som nødlandet, blir skutt mot med en såkalt TOW ( Tube-launched, Optically tracked, Wire-guided missile). Den panserbrytende missilen skal ha en rekkevidde på over tre kilometer.

Blant annet nyhetsnettstedet Breitbart og britiske The Telegraph er to av en rekke medier som har omtalt og vist videoen.

Videoen ser ut til å være satt sammen av to videoklipp, ett hvor missilen blir avfyrt og ett hvor helikopteret eksploderer idet missilen treffer. I den siste klippet, som høres ut som det er filmet fra innsiden av en bygning, høres en mann si Allah Akhbar en rekke ganger.

Det er så langt ikke bekreftet om videoen stammer fra tirsdagens angrep eller ikke. Videoen ble lastet opp på YouTube tirsdag.

NRK har intervjuet Sjef for den turkmenske brigaden, Taeser Darouesh som hevder de har den ene piloten og at de skjøt det russiske helikopteret.

– Piloten var død da vi fant han. Vi har ikke tilgang til kjøleskap eller strøm. Vi er villige til å forhandle om utlevering av liket. Hvis ingen kontakter oss, kommer vi til å begrave piloten, sier Darouesh på telefon til NRK.

Del to av videoen skal vise det russiske helikopteret bli sprengt av missilen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere