RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vikingene filte tennene

Sist oppdatert:
Vikingene var trolig de første europeerne som pyntet tennene, viser ny forskning.

(NA24): Svenske arkeologer har undersøkt 557 levninger av menn, kvinner og barn fra fire større vikinggraver fra år 800 til 1050.

Arkeologene oppdaget at 22 av mennene hadde dype, horisontale fordypninger i fortennene.

- Fordypningene er klare tegn på at tennene er behandlet. Det er så velgjort at tennene sannsynligvis ble filt av en dyktig person, skriver arkeolog Caroline Arcini i en artikkel i American Journal of Physical Anthropology.

Ikke vanlig i Europa
Filing av tenner var vanlig flere steder i verden på denne tiden, men vikingene var trolig de første som brakte skikken til Europa.

- Oppdagelsen er viktig ettersom den kan bevise at kulturell kontakt kunne forekomme over lange distanser, fortsetter Arcini.

Det eneste mennene med tannmerker har til felles, er at de var menn og at de fleste døde i ung alder. Filingen var utført omtrent på samme sted på tennene hos alle. Tennene ble filt dypt nede i emaljen, og forekom ofte to eller tre sammen.

- For å vise frem fordypningene, måtte personene smile bredt. De kan ha vært krigere, men det er ikke funnet skader på skjelettene deres, forteller Arcini.

Manndomsprøve?
Pia Bennike ved universitet i København har flere teorier om bakgrunnen for denne tannskikken.

- De gjorde det med hensikt for å markere at de tilhørte en spesiell gruppe. De kan også ha vært slaver. Dette er et meget interessant funn, sier Bennike.

Hun legger til at fordypningene kan ha blitt laget som bevis for at mennene hadde lyktes med ulike typer oppgaver eller mål, eller som en manndomsprøve for å vise at de kunne tåle smerte.

Her finner du flere nyheter fra NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere