Gå til sidens hovedinnhold

Vil advare Iran med FN-resolusjon

USA ber Tyskland, Frankrike og Storbritannia samle seg bak en resolusjon der Iran advares om hva som skjer dersom landet blir tatt i nye brudd på atomvåpenforpliktelsene.

Rådet i Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) utsatte fredag sine samtaler til førstkommende onsdag. Dette skal gi diplomater mulighet til å revidere resolusjonen utformet av Tyskland, Storbritannia og Frankrike.

Resolusjonen fordømmer Irans 18 år lange hemmeligholdelse av landets atomforskningsprogram, et program som kan være våpenrelatert.

Søndag fortsatte de uformelle samtalene mellom USA og de europeiske statene. USA har allerede avslått to resolusjonsutkast fordi de var for forsiktige.

- Washington vil at Frankrike, Tyskland og Storbritannia skal enes om en advarsel overfor Iran om at landet vil bli rapportert til Sikkerhetsrådet i FN hvis det avdekkes nye brudd på atomvåpenforpliktelsene, sa diplomatkilder til nyhetsbyrået Reuters søndag.

USA beskylder Iran for å ha hemmelige atomvåpenprogram, men har gått bort fra kravet om at resolusjonen skal finne Iran skyldig i å ikke overholde den internasjonale ikke-spredningsavtalen og at landet dermed skal ilegges sanksjoner.

Iran nekter for å utvikle atomvåpen, men har innrømmet å ha skjult eksperimenter med anriket uran og plutonium-gjenvinning.

Reklame

Opptil 65 prosent på verdens beste bokser