*Nettavisen* Nyheter.

Vil anmelde Norge for høy strømpris

Foto: Richardsen, Tor (SCANPIX)

Svensker mener Norge strupet nettet med vilje.

02.10.10 08:06

Statnett beskyldes nå for å ha skapt kunstig høye strømpriser i Sverige sist vinter ved å strupe overføringskapasiteten mellom Norge og Sverige. Ifølge to svenske energiforskere bidrog dette til svenske kraftpriser på godt over 10 kroner pr. kilowattime.

Det er to svenske energiforskere som skriver dette i en kronikk i avisen Dagens Nyheter.

De to, Sven-Olof Fridolfsson og Thomas Tangerås, er sterkt kritiske til Statnetts handlemåte.

- Vi oppfordrer derfor nå til en rettslig prøving av Statnetts opptreden for å motvirke at snevre nasjonale interesser styrer kraftmarkedet i situasjoner med kraftknapphet, skriver de to.

Statnett avviser
Statnett kommenterer kronikken i melding og kjenner seg ikke igjen i påstandene.

- Kronikkforfatternes konklusjoner samsvarer ikke med de andre rapportene som omhandler samme tema og oppfattes mer som et sidespor enn et konstruktivt innlegg i debatten, mener konsern direktør i Statnett, Øyvind Rue.

Og han fortetter: -Statnett ser ikke noe behov for at EU-kommisjonen skal gjennomføre en granskning av Statnett, slik kronikkforfatterne etterlyser, da informasjon om hvordan Statnett og andre nordiske nettselskap fastsetter handelskapasitet er åpen informasjon, bl.a publisert på Nord Pool Spots hjemmeside, sier Rue.

Høye priser
Det er ikke bare i Norge høye strømpriser i kalde perioder skaper høy temperatur i debatten. Veldig få svensker har glemt hvordan strømprisene i Sverige var forrige vinter. På enkelte tidspunkter opplevde man at prisen steg med 30-gangeren på den nordiske kraftbørsen Nord Pool og nådde rekordnivå 14,58 svenske kroner for en kilowattime.

Med bakgrunn i den forrige vinterens pristopper på strøm tok de nordiske energiministrene initiativet til en granskning av prisutviklingen på kraftmarkedet. De foreløpige resultatene av denne granskningen ble nylig lagt frem, og rapporten peker på flaskehalser i høyspentstamnettet mellom Sør-Norge og Sverige som en medvirkende årsak til de rekordhøye strømprisene i Sverige, skriver de to forskerne, som begge er med på et forskningsprogram om energimarkedet ved Institutet för Näringslivsforskning (IFN).

Flaskehalser
Alle landene i Norden handler kraft på, Nord Pool. Strømmen fraktes mellom kunder og produsenter via det sammenkoblede nordiske stamnettet. Når strømmen flyter fritt blir prisen den samme i hele Norden. Når flaskehalser oppstår et eller flere steder i stamnettet, brytes det felles nordiske markedet opp i mindre ulike prisområder. Når prisen er høyere i Sverige enn i Sør-Norge, kommer det av at en eller flere flaskehalser begrenser eksport mulighetene fra Norge til Sverige. Flaskehalser kan ha en enorm innvirkning på prisen. På de tidspunktene prisen per kilowatt time var over ti kroner i Sverige varierte prisen mellom 40 øre og 1,60 kroner i Sør-Norge, skriver de to.

Hvis flaskehalsene ikke hadde oppstått hadde strømprisen i Sverige aldri oversteget 2,8 kroner per kilowatt time på noe tidspunkt, hevder de.

Ifølge rapporten fra den svenske Energimarkedsinspektionen skapte Statnett disse flaskehalsene med viten og vilje i den såkalte Hasle-forbindelsen, som binder sammen Sør-Norge og Sverige. 8. januar i år ble forbindelsen stanset fullstendig.

Motivet?
Motivet til Statnetts handlinger fremgår ikke av rapporten. Statnett har ansvaret for å opprettholde balansen i det norske elsystemet. Det vil si at de skal garantere for at produksjon og forbruk sammenfaller til enhver tid. Dette ansvaret kan ha tvunget Statnett til å strupe forbindelsen til Sverige for å sikre leveranser til Norske forbrukere når det var som kaldest forrige vinter, skriver Fridolfsson og Tangerås.

De lanserer også en mer spekulativ teori, nemlig at Statnett lot det være å balansere markedet og å den måten lot konsumentene i Oslo-regionen slippe prisøkninger.

Mistanken forsterkes av at Statnett rutinemessig reduserer overføringskapasiteten til Sverige når det er fare for at effekten i nettet blir for lav. Dette kalles Hasle-trappen på Statnetts nettside.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.