*Nettavisen* Nyheter.

Vil bli EU-president

Foto: (EPA/SCANPIX)

Tony Blair er ikke ferdig med europeisk politikk.

02.02.08 14:30

Det kan ligge an til et politisk comeback for Storbritannias tidligere statsminister Tony Blair.

Blair er for tiden Midtøsten-utsending for USA, Russland, EU og FN, men han vurderer nå å stille til valg som permanent leder for Rådet for Den europeiske union, skriver The Guardian.

Rådet er EUs viktigste lovgivende organ, og den nye lederstillingene blir sett på som et type presidentskap for unionen.

Nøkkelspiller
Den tidligere statsministeren snakker nå med sine gamle allierte i britisk politikk om hvordan han kan kapre toppjobben. Blair har ikke tatt noen endelig avgjørelse ennå, men sier til venner at han er villig til å ta på seg jobben hvis han får reell innflytelse i forsvars- og handelsspørsmål.

Blair innser at hans nåværende jobb som Midtøsten-utsending ikke lar ham bli en nøkkelspiller i de pågående samtalene mellom Israel og palestinerne.

Konkurranse
Så langt har Blair støtte fra Frankrikes president Nicolas Sarkozy, men han møter konkurranse fra to andre sterke kandidater, den tidligere østerrikske kansleren Wolfgang Schüssel og Luxembourgs nåværende statsminister Jean-Claude Juncker.

Blair tjener gode penger i den private sektoren nå som han ikke lenger er statsminister, men dette må han slutte med skulle han få toppjobben i EU.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.