*Nettavisen* Nyheter.

Vil bygge romskip av plast

Drømmen om å sende mennesker til Mars kan bli virkelighet ved hjelp av samme type plast som brukes i plastposer.

Varianter av polyetylen, som brukes til å lage plastposer, har nemlig vist seg å være ypperlig som skjold mot farlige partikler fra rommet, partikler som ifølge Norsk Romsenter kan skade mennesker på en fred til Mars eller Månen.

Plastens beskyttende effekt har vært kjent lenge, problemet har vært å kunne bygge solide romfartøy av et slikt materiale. Nå har imidlertid Nasa klart å utvikle et nytt materiale basert på polyetylen, et stoff som kalles RXF1, og som er sterkere og lettere enn aluminium.

Beskytter mot stråling
Stoffet er ifølge Norsk Romsenter det første som både er sterkt og som beskytter astronauter for farlig stråling, og kan dermed løse en av hovedutfordringene når mennesket en dag skal reise til Månen eller til Mars.

Foreløpig har ekspertene veldig liten erfaring med hvordan menneskekroppen reagerer på lange reiser utenfor den beskyttende magnetosfæren, bare under de korte måneferdene har mennesket vært utsatt for kosmisk stråling og høyenergetiske partikler fra solen. Både den internasjonale romstasjonen (ISS) og romfergen går i baner innenfor dette skjoldet.

Den største utfordringen med det nye stoffet er at det er meget brennbart.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag