*Nettavisen* Nyheter.

Vil bytte kvinner mot kvinner

Foto: Scanpix

Men Bush og Karzai utelukket alle fangeutvekslinger for å redde gislene.

08.08.07 01:25

Taliban sier nå at de er villige til å frigi to av de sørkoreanske kvinnene som sitter som gisler hos bevegelsen i Ghazni-provinsen i Afghanistan, melder AFP.

Opprørerne tilbyr den afghanske regjeringen å bytte to kvinner mot to kvinnelige fanger fra Taliban-bevegelsen.

- Alvorlig syke
Taliban hevder at de to gislene er alvorlig syke og står i fare for å dø dersom de ikke får legehjelp. Men Sør-Korea avviser dette, og sier at problemene lar seg forklare av 20 dager i fangenskap.

- Tilstanden til to av kvinnene, som sies å være kritisk i innenlands og utenlandsk presse, er ikke alvorlig, sier Sør-Koreas utenriksminister Song Min-soon til Reuters.

Forhandlinger utsatt
Diplomater fra Sør-Korea har i løpet av de siste dagene vært i kontakt med gislene. Direkte forhandlinger med Taliban har blitt utsatt på grunn av uenighet om sted. Opprørerne ønsker at et møte finner sted på territorium som er under deres kontroll eller på et sted der FN garanterer for deres sikkerhet.

På møtet mellom Afghanistans president Hamid Karzai og USAs president George W. Bush, som ble avsluttet på Camp David mandag, understreket statslederne at enhver utvekslingsavtale er uaktuell. Dette vakte fortvilelse blant gislenes familie, som hadde håpet på at toppmøtet skulle føre til løslatelse.

19. juli ble de 23 koreanske gislene kidnappet. To mannlige gisler er henrettet, og blant de gjenværende skal det være 18 kvinner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.