RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(AP Photo/ Yariv Katz)

Vil danke ut Sharon

Sist oppdatert:
Benjamin Netanyahu vil ta over som leder for partiet Likud i Israel, og kommer med krass kritikk mot dagens leder, Ariel Sharon.

Tidligere statsminister Benjamin Netanyahu erklærte tirsdag at han stiller som kandidat til ledervervet i Likud. Netanyahu regnes som en enda større hauk enn Sharon, og meningsmålinger internt i partiet viser at partimedlemmene foretrekker Netanyahu, selv om Sharon er mest populær blant israelere generelt.

- Jeg akter å lede partiet til seier i det kommende valget, og danne den neste regjeringen, sa Netanyahu ifølge Associated Press.

Det neste valget i Israel skal avholdes i november 2006, men Sharons koalisjonsregjering er nå så ustø at den kan falle før den tid. Da vil det trolig bli utlyst nyvalg.

Erklæringen ble fulgt av et sterkt angrep mot Sharon, som nettopp har tvunget gjennom tilbaketrekkinger av bosettere fra Gazastripen. De fleste israelere støtter tilbaketrekkingen, men den foraktes av mange Likud-medlemmer.

- Mannen som fikk stemmene snudde ryggen til. Han forlot Likuds prinsipper. Han valgte en annen sti, en sti som går til venstre, sier Netanyahu om Sharon.

Selv stemte han for tilbaketrekkingen, men trakk seg som finansminister i protest mot planen for tre uker siden.

Enkelte partimedlemmer frykter at kampen mellom de to mest profilerte Likud-politikerne vil splitte partiet eller føre til at det mister makten.

- Jeg har aldri før sett kollektivt selvmord utført med slik glede, sukker statsråd Meir Shetreet, som er Sharons allierte.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere