RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil dele atomteknologi

Sist oppdatert:
Irans øverste leder Ayatollah Ali Khamenei sier at Iran er villig til å overføre atomteknologi til sine naboland.

Uttalelsen kom etter et møte med den sudanske presidenten Omar al-Bashir. I forrige måned uttalte al-Bashir at hans fattige, krigsherjede land vurderer å starte et atomprogram for å skaffe strøm.

- Den islamske republikken Iran er villig til å overføre erfaringen, kunnskapen og teknologien til sine forskere, sa Khamenei til al-Bashir ved møtet.

- Skjult program
Irans sjefsforhandler i atomspørsmålet Ali Larijani advarte tirsdag om at landet vil stanse alt samarbeid med Det internasjonale atomenergibyrået hvis FNs Sikkerhetsråd innfører sanksjoner.

Laijani sa også at Iran vil vurdere å skjule atomprogrammet sitt dersom Vesten innfører andre «strenge tiltak», melder AP.

Frist til fredag
Uttalelsene er den kraftigste trassen av fristen Sikkerhetsrådet har gitt landet. Rådet har gitt Iran frist til fredag med å stanse sitt program for anriking av uran. Slikt anriket uran kan brukes som brensel i atomreaktorer, men også som materiale i atomstridshoder.

- Militære tiltak mot Iran vil ikke gjøre slutt på vårt atomprogram, uttalte Laijani ved en konferanse om energiprogrammet tirsdag.

USA
- Hvis dere innfører strenge tiltak vil vi skjule programmet. Hvis dere bruker makt bør dere ikke forvente at vi vil opptre på en åpen måte, sa han.

Hverken USA eller andre land har truet med militæraksjoner mot Iran, men president George W. Bush har tidligere sagt at alle muligheter holdes åpne, inkludert de militære.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere