*Nettavisen* Nyheter.

Vil endre Amsterdams Red Light-distrikt

VIL TA GREP: En prostituert venter på klienter i Red Light-distriktet i Amsterdam. Nå vil byens borgermester ta grep med den enorme turistattraksjonen i Nederlands hovedstad. Foto: Anoek De Groot (AFP)

- For ofte ser vi sårbare, utenlandske kvinner som blir sjikanert av horder med fulle turister.

Amsterdams «Red Light District» er viden kjent for sine ett-romsleiligheter i bydelen De Wallen der prosituerte tilbyr seksuelle tjenester fra vinduer, som regel opplyst med røde lys.

Men nå vil borgermester Femke Halsema ta en full gjennomgang av Red Light-distriktet som årlig sørger for millioner av turister til den nederlandske hovedstaden, og aller helst spre sex-salget ut over resten av byen.

370 vinduer med lettkledde kvinner som blir buet på av fulle turister som dehumaniserer dem, er nemlig ikke et passende image for en moderne storby, mener den 52 år gamle Halsema, som er Amsterdams første kvinnelige borgermester.

- Sjikaneres av fulle turister

- For ofte ser vi sårbare, utenlandske kvinner bak vinduene som blir sjikanert av horder med fulle turister, sier Halsema ifølge Bloomberg.

- Gamlebyen i Amsterdam er en av de eldste i Europa med en enorm kulturhistorisk betydning, men som helt klart er i forfall. Vi vil at turistene skal se den kulturelle verdien som finnes her, fortsetter hun.

De 370 utstillingsvinduene eies av 86 bordeller i Red Light-distriktet. I tillegg finnes det en rekke barer, pornobutikker, stripteaseklubber, sex-museer, cannabismuseer og kaffebarer som selger marihuana i området.

Prostitusjon er lovlig i Nederland, men bare EU-borgere kan arbeide lovlig innen sex-industrien. Borgermester Halsema har ingen planer om å gripe inn i sex-salget, men håper på å kunne spre industrien ut over et større område av byen.

På den måten kan Amsterdam nemlig gripe tak i utfordringene som følger med de stadig økende besøkstallene i Red Light-distriktet. Fulle turister som sjikanerer sex-arbeiderne er nemlig et stadig økende problem i distriktet.

- Ikke lenger et ideelt sted

Derfor ønsker tre av de regjerende politiske partiene i byen - D66, det sosialistiske partiet og Halsemas eget GroenLinks - å flytte prostituerte fra de utsatte utstillingsvinduene i Red Light-distriktet og over til mer sikre lokaler i andre deler av byen.

Klikk på bildet for å forstørre.

FØRSTE KVINNELIGE BORGERMESTER: Femke Halsema tok over som borgermester i Amsterdam i juli i år, og er byens første kvinnelige borgermester. Foto: Jasper Juinen (AFP)

Alexander Hammelburg i det liberale D66-partiet sier til avisa Het Parool at kvinnene på den måten kan «arbeide anonymt, langt unna turister som konstant tar bilder av dem».

- De Wallen er simpelthen ikke lenger et ideelt sted, sier han til avisa, ifølge The Guardian.

Vil ha sex-handelen i tryggere former

De tre partiene ser for seg at prostitusjonen i stedet kan skje i hotellignende bygg der rommene er utstyrt med alarmknapper, en safe for pengene som blir betalt og med kameraer på utsiden.

- Det faktum at prostitusjonen er konsentrert i Red Light-distriktet er ikke et argument for å la det være sånn for alltid: Om det blir for fullt der, eller om vi hører at disse kvinnene ikke liker seg der lenger, bør vi ikke ignorere en diskusjon om alternativene, sier Nicole Temmink i det sosialistiske partiet.

Tall fra 2016 - de nyeste som er å finne - viser at Amsterdam, en by med omtrent 850.000 innbyggere, årlig får besøk av 18 millioner turister.

- Hva slags turister ønsker vi oss?

Nylig fikk innbyggerne også borgermesterens støtte til å skrinlegge planene om en brygge som ville ta imot kommersielle båter og la dem ankre i en kanal bare noen få meter fra det berømte hjemmet til Anne Frank.

- Det som er viktig for denne byen er at Amsterdam er et sted der folk bor, sier borgermesteren.

- Dette er ikke et først og fremst en turistdestinasjon der det blir vanskelig å leve. Vi må tenke nøye over hva slags turister vi ønsker oss, samtidig som vi ikke bør ha noen illusjoner om at turisttallene i byen vil gå ned. De vil fortsette å øke, sier Halsema.

Red Light-distriktet i Amsterdam har eksistert helt siden 1300-tallet, da frie kvinner - de fleste av dem nederlandske - stilte sine tjenester til disposisjon for omreisende handelsmenn og sjømenn uten skam.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.