*Nettavisen* Nyheter.

Vil ettergi Iraks gjeld

Bush-administrasjonen mener det meste av Iraks gjeld må ettergis for å sikre stabilitet i landet, ifølge en amerikansk tjenestemann.

USA vil likevel ikke spesifisere hvor mange prosent av Iraks gjeld som bør ettergis.

Tjenestemannen, som ikke ønsker å bli navngitt, forklarer videre at Det internasjonale pengefondet (IMF) har utarbeidet en detaljert analyse over Iraks gjeldsbyrde.

Gjelden er anslått til å ligge på omkring 800 milliarder kroner. Det er ventet at USA vil legge press på utenlandske kreditorer for å få dem til å ettergi minst 80 prosent av gjelden når Iraks midlertidige regjering overtar styringen av landet 30. juni.

Irak kan potensielt hvert år tjene omkring 130 milliarder kroner på sine oljeforekomster, men landet har for øyeblikket få andre økonomiske inntektskilder.

- Tallene alene viser at mesteparten av gjelden må ettergis at for å få en bærekraftig gjeldssituasjon i Irak, sier den amerikanske tjenestemannen.

Han viser blant annet til forholdet mellom Iraks gjeld og landets inntekter.

Canada støtter USA i at det meste av Iraks gjeld må ettergis, mens Tyskland er villig til å gi et vesentlig bidrag, ifølge forbundskansler Gerhard Schröder.

Men de største kreditorene, Frankrike og Russland, ønsker bare en mindre redusering av Iraks gjeld. Dette skyldes både at de vil ha pengene sine tilbake, og at de mener Iraks oljeinntekter gjør landet i stand til å betale tilbake en større del av gjelden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.