Gå til sidens hovedinnhold

Vil flytte Saddam-rettssak

Etter drapet på nok en advokat i Saddam Hussein-saken, ønsker jusseksperter at rettssaken skal legges utenfor Irak.

Adel al-Zubeidi, advokaten for landets tidligere visepresident Taha Yassin Ramadan, ble skutt og drept i Bagdad tirsdag. I tillegg ble advokat Thamir al-Khuzaie skadet i et bakholdsangrep, melder AP.

Dette er det andre snikdrapet på en måned.

Drapet et signal
Richard Goldstone ledet den første rettssaken der krigsforbrytere fra Balkan ble stilt for FNs internasjonale domstol i Haag i 1994. Da raste krigen fortsatt i det tidligere Jugoslavia. Goldstone sier til AP at drapet er et signal på at det er på tide å pakke sammen og flytte retten.

- Jeg forstår ikke hvordan man kan ha en rettferdig rettssak i denne usikre atmosfæren. Det er umulig å ha en offentlig rettssak dersom du ikke kan garantere for vitnenes, dommernes eller forsvarernes sikkerhet. Hvis sikkerheten ikke forbedrer seg radikalt, kan jeg ikke se at det er mulig å avholde rettssaken i Bagdad. Rettssaken bør avholdes i et av de arabiske nabolandene, sier Goldstone i et telefonintervju fra California.

Vil utenlands
Saddam Husseins advokat, Khalil al-Dulaim, klandrer myndighetene for drapene. Han ønsker også en ny rettssak i utlandet.

Hussein og syv andre er tiltalt for drapene på innbyggere i sjialandsbyen Dujail i 1982. Rettssaken startet 19. oktober, men ble utsatt til sent i november, slik at forsvarerne skulle få nok tid til å forberede saken.

Reklame

Dette gir du til morsdagen

Kommentarer til denne saken