RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil forby alle klasevåpen

Sist oppdatert:
Over 100 land vurderer nå avtaleutkast for å forby klasevåpen.

Et avtaleutkast som forbyr all klaseammunisjon som er brukt til dags dato, er lagt fram i Dublin i Irland onsdag.

- Hvis forbudet blir vedtatt, er dette en seier for menneskeheten, sier Per Nergaard, leder i Norsk Folkehjelps mineavdeling, i en pressemelding.

100 land
Representanter for mer enn 100 land vurderer nå det nye forslaget, og mye arbeid gjenstår før en ferdig avtale kan foreligge.

Slik den foreligger nå vil forby bruk av alle de typer klaseammunisjon verden har sett i bruk i mange kriger og konflikter helt siden den kalde krigen.

- Hvis avtalen vedtas slik den er nå, vil aldri de milliarder av klasebomber som fins på lagre rundt om i verden tas i bruk og tusenvis av sivile liv vil bli spart, sier forhandlingsleder i Norsk Folkehjelps delegasjon i Dublin, Grethe Østern.

Internasjonalt
- Etter 10 dager med intense samtaler i Dublin er vi nå veldig nærme en avtale for en ny, internasjonal konvensjon for å forby bruk, produksjon, lagring og transport av klasevåpen, noe som skaper uakseptabel skade på mennesker, sier Storbritannias statsminister Gordon Brown i en uttalelse, melder Reuters.

USA mot forbud
Flere mektige og klasebombeproduserende land, som USA, Kina og Russland, har vært svært negative til et forbud mot klasevåpen, og er ikke med på forhandlingene.

- Det er også viktig at land som USA ikke får lagre forbudt ammunisjon på territoriet til land som har godkjent traktaten, sier Østern.

Dublin-konferansen avsluttes fredag formiddag og traktaten skal etter planen underskrives i Oslo i desember.

100.000 mennesker
Det er dokumentert at over 13.000 mennesker er blitt offer for klasebomber, men det reelle tallet kan være så høyt som 100.000.

Prosessen med å bli kvitt klasevåpen har fått navnet Osloprosessen og har Norge i førersetet. Nesten 130 stater er involvert i prosessen med å få på plass et internasjonalt forbud.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere