RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Eric Feferberg (AFP Photo)

Vil forby muslimsk hodeplagg

Sist oppdatert:
Den franske regjeringen ønsker å forby hijab i skolene, angivelig for å beskytte tenåringsjenter mot fundamentalistisk press.

Striden om hvorvidt muslimske lærere og elever skal få bære hodeplagget hijab i den offentlige skolen eller ikke har ført til en vedvarende konflikt mellom det sterkt sekulære Frankrike og landets fem millioner muslimer.

Statsminister Jean-Pierre Raffarin fortalte sine partifeller i sentrum-høyrepartiet UMP at det å forsvare kvinners rettigheter vil være avgjørende i enhver lov regjeringen eventuelt vil vedta om hodeplagget.

Det er særlig kvinnelige politikere som har arbeidet hardt for et forbud mot det muslimske hodeplagget. Mange av dem mener tenåringsjenter blir presset til å bære hijab av konservative eller fundamentalistiske mannlige familiemedlemmer, noe som ifølge de kvinnelige politikerne bryter med Frankrikes prinsipp om likhet mellom kjønnene.

- Lovvedtaket vi gjør vil være bra dersom det beskytter kvinner, alle kvinner, mot alt fundamentalistisk press, sier Raffarin.

- Det er hovedpoenget. Dette handler ikke om religion, men om å fjerne en tvang for kvinner, mener statsministeren.

Muslimske jenter som har havnet midt i striden omkring hodeplagget avviser at det å bære hijab er misjonerende eller overdrevet, og argumenterer med at et forbud vil krenke deres religionsfrihet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere