Vil forby røyk på balkongen

I Finland kan det bli forbudt å ta seg en blås på balkongen.

12.01.06 21:46

Det finske sosial- og helsedepartementet har kommet med et forslag om å forby røyking på verandaen, skriver avisa Keskisuomalainen ifølge svenske Aftonbladet.

Om forslaget blir vedtatt kommer an på hva omsorgsminister Liisa Hyssälä mener. Det er hun som må gi klarsignal for å sette i gang med en utredning og deretter en lovendring, sier overinspektør Jari Keinänen i departementet til avisa.

Før man kommer så langt, må man se på hvordan en begrensning av røyking på balkongen kan innføres utet at det griper inn i finnenes personlige sfære.

Ifølge overinspektøren vil Hyssälä motta et forslag om en lovendring allerede denne måneden. Dersom det blir forbudt å røyke ute på egen veranda, vil det først gjelde fra neste år.

Allerede i dag kan finske borettslag selv velge å forby slik røyking.

En årsak er at luftinntakene til leilighetene gjerne sitter rett ved balkongene.

Paavo Jussila i boligforlvalternes regionale fellesorganisasjon mener det vil være umulig å overvåke folk og deres røykevaner.

- Den eneste måten å straffe en balkongrøyker på, er å la tingretten avgjøre om det kan bli riving av balkongen. Det ville i så fall bli en oppsiktvekkende dom, sier Jussila.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.