RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil garantere Irans atomprogram

Sist oppdatert:
Russland er villige til å garantere for Irans atomprogram. Samtidig avviser Iran at de har diskutert muligheten for å flytte produksjonen av uran til utlandet.

En talsmann for den iranske regjeringen avviser mandag at samtalene de hadde med russiske myndigheter tok opp spørsmålet om utflytting av anriking av uran.

- Vi diskutere ikke utflytting av uranproduksjonen. Det er feil at Iran vil anrike uran i Russland. Anrikning vil forsette i Iran, sier Gholamhossein Elham på en presskonferanse i Tehran, melder Reuters.

Søndag gjennomførte den russiske utsendingen til FNs sikkerhetsråd, Igor Ivanov, en samtale med sin iranske kollega.

Mandag melder AFP at Russlands utenriksminister sier at de er innstilt på å garantere Irans rett til å utvikle egen atomenergi mot at iranske myndigheter samarbeider fullt ut med FN.

- Vi vil garantere Irans rett til et fredelig atomprogram, med det forbehold at Iran svarer på de spørsmålene Det internasjonale atomenergibyrået har stilt, sier utenriksminister Sergej Lavrov.

Irans utenriksminister Manouchehr Mottaki sier mandag det er svært viktig for Iran å ha atomteknologi.

Washington Post skriver mandag at Bush-administrasjonen har lagt press på de europeiske landene og Japan for å få dem til å skjerpe sine sanksjoner mot Iran.

Ifølge avisen ønsker USA blant annet reiseforbud for enhver iraner som kan knyttes til landets atomprogram, melder AFP.

USA vil også begrense regimets tilgang til utenlandsk valuta og globale markeder, og fryse iranske kontoer og verdier i Europa og Asia.

USA har lenge hatt strenge sanksjoner mot Iran, og håper nå å få sine allierte med på det samme. USA og flere andre land tror at Iran har planer om å skaffe atomvåpen, men Iran avviser dette og sier at atomprogrammet kun er beregnet for produksjon av energi.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere