Vil gi Iran atom-frist

Frankrike, Tyskland og Storbritannia vil gi Iran frist til november med å bevise at landet ikke arbeider med å utvikle atomvåpen, ifølge Frankrikes utenriksminister Michel Barnier.

Forslaget er en del av en resolusjon de tre landene har utarbeidet og levert til FNs atombyrå (IAEA).

Barnier utelukker heller ikke at IAEA kan komme til å ta opp saken i FNs sikkerhetsråd dersom iranske myndigheter ikke vil samarbeide. Barnier sier han håper det vil være mulig å finne en politisk løsning på striden omkring Irans kjernefysiske program.

- For vi tror fortsatt at det er mulig å komme til enighet med Iran om en politisk løsning, sier den franske utenriksministeren.

USA ønsker å bringe saken inn for FN, men amerikanerne har liten støtte blant IAEAs 35 medlemsland for sin harde linje overfor Iran, opplyser diplomater til nyhetsbyrået Reuters.

Iran sier landet er beredt til å gi forsikringer om at det ikke bygger en atombombe, men at det er uaktuelt å stanse prosessen med å anrike uran.

- Dersom europeerne og verdenssamfunnet ønsker forsikringer om at den kjernefysiske teknologien vil bli brukt for fredelige formål, er vi klare til å gi dem det, sa Hamid Reza Asefi, som er talsmann for regjeringen i Teheran.

IAEA har etterforsket Irans atomprogram i to år allerede. Iran har kjøpt det meste av teknologien de bruker i sitt kjernefysiske program av Russland. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag