RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Ole Berthelsen (TV 2 Nettavisen)

Vil gi oljemilliarder til FN

Sist oppdatert:
Norge bør bruke en god slump av oljemilliardene på et FN-fond for miljøet, mener tidligere Ap-leder Thorbjørn Jagland.

De rødgrønne bør bli enige om å sette en del av Norges oljemilliarder i et miljøfond styrt av FN, skriver Jagland i en kronikk i Dagsavisen fredag.

- Et slikt fond kan være første skritt på veien mot at FN kan få faste inntekter slik at FN blir mindre avhengig av å gå tiggergang for å avhjelpe naturkatastrofer og kriger, skriver Jagland.

Oppmerksomhet
Thorbjørn Jagland mener Norge bør gi så det monner.

- Ved at Norge går ut med et stort beløp til til et slikt fond, vil det vekk så stor oppmerksomhet at den nye regjeringen får mulighet til å fortelle verden at neste skritt må være å skrive ut globale skatter som kan finansiere et sterkt og uavhengig FN, mener Thorbjørn Jagland.

Grotesk
Den tidligere statsministeren mener verdens statsledere misbrukte muligheten for å fornye FN under toppmøtet i New York tidligere i måneden. Det er ikke nok å holde veldedighetskonserter for verdens fattige, mener Jagland.

- Enda mer grotesk blir det når vi vet at samtidig som veldedighetskonsertene ruller på, er politikerne på det nasjonale nivå mest opptatt av hvordan man kan øke forbruket - her i landet ved å pumpe ut flere oljemilliarder - som bare vil forverre miljøproblemene, hevder han.

Han mener de rødgrønne må vise at de mener alvor med miljøsatsingen ved å satse på bioenergi og andre alternative energikilder.

- Forutsetningen er at vi har mot til å si at energiprisene må være høye for å få det til, skriver han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere