Gå til sidens hovedinnhold

Vil gi svar om CIA-fly

UD lover å svare på henvendelsen fra Europarådet om CIA-flyene som har besøkt Norge.

I et brev til utenriksminister Jonas Gahr Støre datert 7. mars, etterlyser Europarådet svar på om de norske undersøkelsene rundt fangeflyene er avsluttet.

Brevet kom som svar på den norske redegjørelsen om fangeflyenes besøk i Norge.

- Selvfølgelig akter vi å svare. Det sa vi også på forhånd, sier statssekretær Kjetil Skogrand til TV 2 Nettavisen.

Europarådet ber også UD redegjøre for hvilke kontrollmekanismer som er på plass i forhold til utenlandske etterretningstjensesters virksomhet i Norge, og om denne kontrollen skjer i samarbeid med de nasjonale etterretningstjenestene.

- Dette spørsmålet ble ikke stilt forrige gang. Men vi er takknemlige for at de tar dette alvorlig, og vil selvfølgelig svare, sier Kjetil Skogrand.

Avdekket terrorfanger
UD vil også ta spørsmålet opp med Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) og den militære etterretningen.

Granskningen av fangeflyene kom i stand etter at menneskerettighetsgruppen Human Rights Watch avdekket at CIA trolig holdt terrormistenkte fanger i skjul i flere hemmelige fengsler i Europa. CIA brukte også europeisk luftrom og flyplasser til transportene. Etter avsløringen ba Europarådet samtlige av medlemslandene sine redegjøre for eventuelle besøk av fangeflyene.

Flere av flyene som har vært brukt i fangetransporter har krysset norsk luftrom eller mellomalandet i Norge, men det er ikke påvist om noen av flyene hadde fanger med på noen av turene.

Frankrike
Franske myndigheter undersøker om et fly som kom fra Oslo til Paris i fjor sommer kan ha blitt brukt i ulovlig transport av terrormistenkte fanger.

Gulfstream III-flyet med kjennetegn N50BH kom fra Gardermoen til flyplassen Le Bourget utenfor Paris 20. juli i fjor, skriver avisen Le Figaro. Flyet skal ha brukt en skjermet del av flyplassen under mellomlandingen.

Norsk UD mener imidlertid at de har gjort nok i saken.

- Basert på det jeg har av informasjon, vil vi ikke gjøre noe nytt, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre til TV 2 Nettavisen 3. mars.

- Vi anser vi har gjort det som er mulig for å undersøke påstandene, sier Kjetil Skogrand.

- Vi har henvendt oss til amerikanerne og fått et svar. Ytterligere undersøkelser vil ikke gi flere resultater, fortsetter han.

Reklame

Husker du disse to idiotene?

Kommentarer til denne saken