*Nettavisen* Nyheter.

Vil gi verdens mektigste sparken

Foto: (All Over Press)

Men først må han knuse Barack Obama.

01.10.11 12:27

Texas republikanske guvernør Rick Perry ønsker å bli USAs neste president.

Et drøyt år før velgerne strømmer til urnene har han i hovedsak lagt en mann for hat, og det er ingen ringere enn verdens mektigste sentralbanksjef.

Nå melder Perry at dersom han ender opp med å få flest stemmer vil han ikke la sentralbanksjef Ben Bernanke få fortsette i jobben.

- Erklæringen mot sentralbanksjef Bernanke bør være veldig tydelig for han, å føre en pengepolitikk for å dekke over dårlig budsjettpolitikk er veldig dårlig offentlig politikk. Det vi ser er en sentralbank som blir involvert i ting som den ærlig talt ikke trenger å bli involvert i. Pengetrykking gjør ingenting på dette spesielle tidspunktet annet enn å redusere verdien på dollarene i våre lommer, pluss at det setter også i faresonen for høyere inflasjon i fremtiden, sier Perry til CNBC.

- Landsforræder
Dette er ikke første gang at Perry ytrer sin misnøye med Bernanke.

Tidligere har han sagt at dersom Bernanke igjen starter med kvantitative lettelser vil han se på det som landsforræderi. Bernanke hadde før dette allerede kjørt to slike runder, som i praksis er trykking av penger benyttet til kjøp av obligasjoner. Målet har vært å tilføre likviditet til banker og andre finansinstitusjoner.

Den siste tiden mener mange at Perrys muligheter til å bli ny president har minket i styrke, etter svak innsats i flere debatter med andre republikanske kandidater. Diverse uttalelser som da han sammenlignet Social Security (alders-, uføre- og etterlattepensjon) med Ponzi-svindel (form for pyramidespill) har nok heller ikke bidratt positivt.

Samtidig blir synspunktene hans om å redusere skattenivået og statens innflytelse av flere for å være nært synspunktene til den republikanske kjernevelgeren.

Perry er imidlertid ikke den eneste som har kritisert sentralbanksjefen.

Fått kritikk før
Da Bernanke i fjor fikk et nytt åremål på fire år var karakteristikkene uvanlig krasse.

Les mer: Får beholde jobben

Enkelte mente Bernanke og forgjengeren Alan Greenspan har en stor del av ansvaret for bolig- og finansboblen som bygget seg opp frem til 2007, dels ved å holde styringsrenten for lav, og dermed oppmuntre til overdreven opplåning, og dels ved å være for avslappet når det gjelder å regulere finansmarkedet.

Andre mente sentralbanken og Obama-administrasjonen gjorde for mye for å redde banknæringen på Wall Street gjennom garantier og kapitalinnskudd og samtidig for lite for å hjelpe folk flest som sliter med arbeidsløshet og fallende boligpriser.

Atter andre ønsker å begrense sentralbankens ansvarsområde til utelukkende å gjelde rentesetting og annen pengepolitikk.

Tilhengerne har medgitt at det ble gjort feil, men at Bernankes aggressive tiltak da krisen først inntrådte reddet både finanssystemet og nasjonen fra en enda verre nedtur.

Men meldingene til Perry er allikevel sjeldent klar tale fra en presidentkandidat, og mannen det rettes mot er ingen hvem som helst.

Verdens mektigste
I flere år har har Ben Bernanke vært regnet blant verdens desidert mektigste, og i 2009 ble han sågar kåret til årets person av Time Magazine.

«Han er bare den mest innflytelsesrike nerden på planeten», skrev magasinet som mente at den 56 år gamle sentralbanksjefen var den viktigste driveren i amerikansk og global økonomi, og viste til at den amerikanske sentralbanken styrer USAs pengestrøm.

Her kan du lese Times begrunnelse

Nå blir vel spørsmålet om Perrys utspill kan vekke sympati hos deler av befolkningen.

Mens økonomien generelt og arbeids- og boligmarkedet spesielt har gått den veien høna sparker har vanlige amerikaneres mistro mot sentralbankens redning av finanshusene på Wall Street tiltatt i styrke. I den sammenhengen har det nok ikke hjulpet at de samme finanskjempene, som ble reddet av sentralbanken under finanskrisen, etter kort tid begynte å utbetale minst like svimlende lønninger og bonuser som før de ble reddet.

Og i førersetet for redningsaksjonene finner man Bernanke, som har ført en heftigere stimulipolitikk enn noen annen sentralbanksjef.

I sin gjerning har han blant annet senket renten til nær null og lovet å holde den så lav til minst midten av 2013. Han har trykket penger i stor stil og reddet finansinstitusjoner for tusenvis av milliarder. Den siste handlingen kom på forrige rentemøte der sentralbanken vedtok å selge sin beholdning av korte posisjoner for å kjøpe lange. Målet med dette er å senke de lange rentene for å fyre opp under investeringslysten.

Kriseprofessor
Bernanke ble sentralbanksjef i 2006. Han satt også i sentralbankens styre fra 2002 til 2005, men har ellers primært bakgrunn som professor, blant annet ved Princeton-universitetet.

Som professor studerte han 1929-krakket og den etterfølgende depresjonen, som begge er temaer han har skrevet bøker om.

Han mener at en feil som ble gjort da var at man lot finanssystemet seile sin egen sjø uten å gjøre noe for å forhindre at tusenvis av banker kollapset og all tillit forsvant.

En annen var at man strammet inn pengepolitikken gjennom høy rente og dermed fikk en årlig deflasjon på rundt 10 prosent på begynnelsen av 1930-tallet. Deflasjon fører til at forbrukerne utsetter kjøp, gjør at realrenten blir høy uansett om styringsrenten er null og fører til at gjelden til en låntaker reelt sett øker i verdi. Det siste er ikke minst bekymringsfullt i en gjeldstynget nasjon som USA.

Han har også studert Japans problemer etter at boblen sprakk i 1991, som var starten på et tiår med nullvekst eller negativ vekst i japansk økonomi, og gjort det klart at han ikke har tenkt å gjenta disse feilene. Alt så langt har pekt på at Bernanke vil stimulere for mye enn for lite.

Får Perry det som han vil ligger det dermed an til å bli andre boller - til tross for at Bernanke selv er republikaner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.